10:23 / 26.05.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kozlevac: Očekujemo da Istra bude u zelenoj zoni

default error photo

Načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac danas je rekao kako se nada da će Istra uskoro biti uvrštena na popis regija u zelenoj zoni, osvrćući se na informaciju iz njemačkog Instituta Robert Koch koji je Hrvatsku uklonio s popisa visoko rizičnih zemalja.


- To, po njihovim kriterijima, također znači da će Hrvatsku ocjenjivati regionalno. Očekujemo da ovih dana, možda već do sredine tjedna, Istra bude uvrštena na popis regija koje su u zelenoj zoni, pa gostima pri povratku u Njemačku više neće trebati ni negativni Covid testovi, rekao je Kozlevac.

Istaknuo je kako je to potvrda da su na području Istarske županije dobro procjenjivali stanje i donosili dobre i pravovremene odluke.

- Ovo je realan odraz današnjeg stanja, ponajprije zahvaljujući građanima Istre koji su podnijeli najveću žrtvu i kojima se još jednom zahvaljujemo, poručio je načelnik istarskog Stožera Civilne zaštite.

Rekao je i da je način kojim se u Istri upravlja krizom polučio rezultate koji su danas evidentni - s manjim brojem zaraženih i sve većom procijepljenosti.

- Spremni smo na popuštanje mjera i na dnevnoj bazi komuniciramo s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite. Ne želim ništa prejudicirati, ali mogu reći da se ugostiteljstvu treba dopustiti normalno funkcioniranje te će se moći organizirati razni eventi, istaknuo je Kozlevac.

U Istri su danas potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata nakon što je ispitano 367 uzoraka briseva na Covid-19, dok je u pulskoj bolnici umrla 73-godišnja covid-pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite.

Kod četiri novozaražene osobe riječ je o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U međuvremenu od jučer oporavile su se tri osobe dok se u mjerama samoizolacije nalazi 1115 osoba. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 37 osoba, od toga su četiri osobe u respiracijskom centru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!