Kozlevac: Od početka pandemije u Istri od COVID-a ili s COVID-om umrlo 389 osoba

25.01.2022.

11:16

Autor: Hina/I.B.

Testovi na covid

Testovi na covid

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac za Hinu je izjavio kako je od početka pandemije u Istri od COVID-a ili s COVID-om umrlo 389 osoba, od 1. rujna 2021. do danas 184 osobe, a samo u prva 24 dana ove godine umrla je 61 osoba.

- Nažalost, 78 posto preminulih bilo je necijepljeno, a 22 posto umrlih bilo je cijepljeno dvjema dozama, ali je od druge doze prošlo više od šest mjeseci pa su bili izloženiji zarazi zbog malog broja antitijela. U svakom slučaju stanje nikako nije dobro, to se mora konstatirati, rekao je Kozlevac.

Upozorio je da se brojevi ne smanjuju i da su, kako je rekao, "stabilno visoki" te da zasad nema tendencije da će znatnije padati.

Ustvrdivši kako Istra prati loše trendove velikog dnevnog broja novozaraženih u Hrvatskoj, Kozlevac je istaknuo da uzroke treba tražiti u tome što se omikron jako brzo širi, dok su, s druge strane, građani, unatoč epidemiološkim mjerama, jako opušteni.

- Ako se ne pridržavamo mjera, a one najosnovnije su maska, razmak i higijena, nećemo smanjiti te trendove koji nikako nisu dobri, a pitanje je i kako će se stvari dalje razvijati, rekao je Kozlevac.

Dodao je kako je u Istri prvom dozom cijepljeno 68 posto, a drugom dozom 66,5 posto odraslog stanovništva, dok je trećina cijepljenih dvjema dozama dobila i booster dozu.

Prema njegovim riječima, trenutno je 901 učenik zaražen koronavirusom i 164 zaposlena u školstvu, u mjerama samoizolacije je čak 4228 učenika i 124 djelatnika u školstvu. U sedam škola u Istri nastava se provodi po C modelu, odnosno na daljinu.

- Škole se dnevno prilagođavaju situaciji, a kod djece prevladava omikron, zaključio je načelnik Kozlevac i dodao kako se trenutno ne povećava pritisak na Opću bolnicu, što je jedina dobra informacija u cijeloj ovoj situaciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!