Kozlevac: Za oboljele turiste poznat je protokol postupanja

30.06.2020.

08:47

Autor: S.M./HRT

default error photo
Još uvijek se ne znaju detalji u vezi s tim kako će se u turističkim objektima postupati ako im gost oboli od koronavirusa. Sigurno je da se neće kompleks ili hotel zatvarati.
Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, izjavio je putem skypa u HRT-ovom Studiju 4 da u Istri nema novozaraženih, da je napravljen veliki broj testiranja i da je sve pod kontrolom. 

Na pitanje znaju li se protokoli u turističkim objektima kako će se postupati u slučaju zaraženih gostiju, Kozlevac je rekao da se točno zna kako će se postupiti sa svakim gostom, bez obzira na to bio on u hotelu, turističkom naselju, kod privatnog iznajmljivača.

- Ako je gost pozitivan na koronavirus onda ga se zbrinjava u bolnicu. Kontakti se stavljaju u samoizolaciju, ali se odmah počinje postupak repatrijacije, odnosno vraćanje u matičnu državu, kazao je.

Na području Istarske županije širi se mreža turističkih ambulanti, rekao je Kozlevac i napomenuo kako očekuje od Nacionalnog stožera, odnosno od Ministarstva zdravstva da im uputi devet medicinskih sestara i šest liječnika koji će biti raspoređeni u turističkim kućama. Naglasio je da je na području svakog grada u županiji za potrebe samoizolacije stavljeno na dispoziciju nekoliko smještajnih jedinica.

Govoreći o tome kako bi se radnici u uslužnim djelatnostima trebali čuvati i pridržavati epidemioloških mjera, Kozlevac je rekao da je to u njihovom interesu.

- Ako je radnik bio zaštižen, onda ne mora ići u samoizolaciju, već samo eventualno da bris. Objekt nastavlja raditi dalje. Ali, ako se ne pridržavaju mjera onda se može dogoditi da u neposrednom kontaktu sa zaraženom osobom bude i dio osoblja, izjavio je.

Pojasnio je da će troškove prijevoza snositi sami turisti, ali da se na tome neće zaraživati.

- Ako nam se dogodi nekoliko žarišta i ako imamo nekotrolirani protok virusa među našom populacijom, onda bi tek bili u problemu.

Nije želio detaljnije komentirati odluku o tome da se za putnike iz BiH ukine prethodno donesena odluka da moraju u samoizolaciju nakon što uđu u RH.

- Nadam se samo da su dobro procijenili. Samo znam da su ljudi konfuzni jer su prije dva tri dana imali drugačiju poruku. Nadam se samo da će o sebi voditi računa i oni koji putuju u BiH, a i oni koji iz BiH dolaze, rekao je. 

Kazao je i kako smatra da Slovenija neće skinuti Hrvatsku s popisa "sigurnih država" jer u Hrvatskoj nije tako alarmantna situacija.

- Ne vjerujem da će se granice zatvoriti. Svi zajedno se moramo štititi, izjavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!