18:05 / 09.09.2019.

Autor: B.V.M./HRT

Kozmus: Društvo je zbog djece kao Filip već prvi dan škole dobilo jedinicu

-

-

Foto: - / -

Djece s poteškoćama u razvoju sve je više. Gura li država i sustav kao nojevi glavu u pijesak i misle da će se to preko noći riješiti čarobnim štapićem, pita se Sanja Bešlić Kozmus.
Škola za budućnost... Tako je Hrvoje izustio prve riječi na Facebooku. Hrvoje i Sanja Kozmus, roditelji su dječaka koji plače, vani, sam, na ulaznim stepenicama škole. Svoje škole kojoj se veselio. Tom prvom danu koji je čekao kao i drugi prvašići. I za koji su mu roditelji rekli kako će biti dobar. Jer su tako vjerovali još prošlog petka.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Dogodilo se to da smo odveli svog sina Filipa prvi dan škole, očekivali smo da ćemo se upoznati s učiteljicom koja će mu predavati u posebnom odjelu i s asistentom. Bila sam prošli tjedan i u školi jer znam kakve Filip ima poteškoće. Zamolila sam da se upoznam s osobama koje će raditi s njim i tamo su mi rekli da mi te informacije ne mogu dati, nego da dođem danas i kad bude prozivanje, znat ću u kojem je Filip razredu i sa svim ću biti upoznata, rekla je Sanja Bešlić Kozmos. "Sve će biti u redu"

- Ja sam tada pitala je li moj Filip dobio asistenta i rečeno mi je da jest, rekoh, dobro. Došla sam kući i rekla suprugu da će sve biti u redu, dobio je asistenta, pregrmit ćemo to što on ne voli buku, držat ćemo ga vani dok ne dođe trenutak da ode u učionicu se upoznati.

- Malo smo zakasnili baš iz tog razloga. On je izletio iz auta sav sretan - kao ide u školu. Kad je vidio ljude, neće u školu, kad je vidio hrpu ljudi. Ostavili smo ga vani, ja sam stajala s njim dok je suprug čekao da se program završi i dok se prozovu djeca tko ide u koji razred. I suprug izlazi kao on je u 1c. Tu je trebao slušati predmete glazbeni, likovni, tjelesni s djecom redovnog razvoja. Pitam što je s posebnim odjeljenjem, pa kao nije nitko ništa rekao, rekla je majka.

Potražila je stručno osoblje da pita za odjeljenje i asistenta. Odgovorili su kako će se učiteljica upoznati s njim u učionici, ali da su njih troje djece s poteškoćama u razvoju dobili jednog asistenta te su joj rekli kako su i oni šokirani.

Pitala je i nadležne institucije u Slavonskom Brodu što se dogodilo, jer je zahtjev za asistenta s potpunom dokumentacijom predala u lipnju. Ni oni ništa više nisu znali reći, osim da je takav naputak ministarstva, tvrdi majka.


Ni zajedničkog asistenta nisu upoznali

Asistent kojeg je Filip dobio s još dvoje djece, danas se u školi nije pojavio. Obrazloženje koje su dobili u školi je da je otišao po neku potvrdu.

- Kao društvo smo davnih dana dobili jedinicu, ali ovo danas je dno dna. Djece s poteškoćama u razvoju sve je više. Gura li država i sustav kao nojevi glavu u pijesak i misle da će se to preko noći riješiti čarobnim štapićem, pita se Sanja.

- Autizam je stanje koje traje čitav život i mi se borimo, a onda nas sustav vrati unazad. Ne samo što su nas vratili unazad, nego nas to ubije psihički i moralno maksimalno. Tražite potporu, nadate se na nekim mjestima gdje bi bilo logično da ima potpore, prvenstveno tu govorim o lokalnoj razini - i onda tu zakaže. Da su nam rekli ministarstvo nema novca, skupljali bi kao što se skupljaju donacije, tako bi i mi za asistente.

I dok ministrica Blaženka Divjak, navodi kako je danas uzbuđena zbog "Škole za život" i citira Hladno pivo, pa kaže "Samo za taj osjećaj", ovaj dječak, njegova majka, njegov otac bi htjeli da danas nije bilo "tog osjećaja".

"Odgovorni su svi"

- Svi su odgovorni, počevši od škole, grada, ministarstva... ako ministarstvo prikuplja novac od fondova EU, novaca sigurno ima. Sjede li tu sposobni ili nesposobni ne ulazim u to, ako dobivaju plaću, izvolite odradite posao. Ovo nije prvi slučaj, to se događa iz godine u godinu. Svake godine vidite na televiziji neke roditelje, škola počinje, nema asistenata. To nije problem od jučer, moraju li svake godine roditelji voditi neke bitke... Ako je bit integracija i inkluzija naše djece u društvo, o čemu mi onda više pričamo, ogorčena je Sanja.

Odobreno 800 pomoćnika više

-
Prije svega morate znati da je ove godine odobreno 800 pomoćnika više, nego prošle godine. Prošle godine ih je bilo oko 3000, a sad je u odobrenjima oko 3800 pomoćnika. Neki su zahtjevi, pogotovo zahtjevi udruga dolazili i do kraja osmog mjeseca i na tome rade stručnjaci koji su radili i prošli vikend i jučer kako bismo mogli odgovoriti na te zahtjeve. A očito će biti i još nekih odobrenja, odgovara ministrica Blaženka Divjak.

Ministrica navodi kako problem koji se postavlja uz pomoćnike i posebne razredne odjele jer vrlo kompleksan i kad su u pitanju djeca s teškoćama, nema jednostavnih rješenja i tvrdi kako treba težiti tome da se svakome omogući primjerena prilagodba.

- Nije svaka prilagodba i svaka pomoć takva da bi učeniku koristila i zato na tome moraju raditi stručnjaci i molim da uzmete u obzir da je izuzetno puno odobrenja već sada. Taj rast je jako velik, kaže Divjak.


- To je posao za stručnjake i mi ćemo u najkraćem mogućem roku koliko nam stručnjaci koji rade i vikendom i prekovremeno, dati dodatna odobrenja. Međutim, inkluzija i prilagodba nije jednostavan odgovor. Ne može se sve svesti samo na to da nekome tko ima dioptriju dva dajete naočale za pet i onda nakon toga vidi još slabije. Jako je važno da ta prilagodba bude primjerena i to je stvarno posao za stručnjake, tvrdi ministrica.

Odradite ono što morate, u što se kunete, djeca imaju pravo na to, zaključuje Sanja Bešlić Kozmus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!