23:47 / 22.02.2022.

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/HRT

Krađe, prijetnje, nasilje u obitelji - gdje žrtve mogu potražiti pomoć?

Gdje žrtve mogu zatražiti pomoć?

Gdje žrtve mogu zatražiti pomoć?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Danas se obilježava Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela. Javnim akcijama nastoji se upoznati građane sa sustavom podrške žrtvama te s njihovim pravima. 

Krađe, prijetnje, nasilje u obitelji, prijevare. To su neka od najčešćih kaznenih djela u Hrvatskoj. Nakon prijave, policija žrtvi mora objasniti njezina prava. Posebno ranjivim skupinama. 


- To su svakako djeca, žrtve seksualnog delikta, osobe s invaliditetom i ostale kategorije ranjivih žrtava kojima se obrazac prijave razlikuje u ostvarivanju njihovih prava, rekla je Alica Rosić Jakupović, voditeljica Odjela prevencije PU istarske.


Uz policiju, ta prava pomažu ostvariti i različite udruge iz mreže potpore žrtvama. 


- Imaju pravo u mreži dobiti podršku, u smislu emocionalne, informativne podrške, imaju kolegicu pravnicu Elenu Zahtilu, kolegicu Jasminu Matošević koja daje psihološko savjetovanje, no ono što je specifično jest da imaju mogućnost iskoristiti tzv. treću stranu i osobu od povjerenja, što znači da možemo žrtve pratiti po svim institucijama koje su uključene u kazneni postupak, rekla je Fani Bugarin Šoljan iz Centra za građanske inicijative, Poreč.


U Istri je mreža potpore žrtvama razgranata i dobro organizirana. 


- U Istri osim Sigurne kuće imamo i Centar za građanske inicijative, koji nastavlja raditi sa žrtvama gdje žrtve ostvaruju pravo, i također imamo u svakom gradu savjetovalište, rekla je Rosić Jakupović.


Organizatori današnje akcije stoga poručuju - kaznena djela uvijek treba prijaviti, jer pomoć je za žrtve dostupna u svakom trenutku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!