13:58 / 27.03.2019.

Autor: Marko Štefelić

Kraj šaltera zvučnik, Šalata: Služi samo za upute

-

-

Foto: - / -

HRT-u se javio jedan čitatelj našega weba te nam je poslao fotografiju, kako je naveo, šaltera Poliklinike Klinike za ortopediju na zagrebačkoj Šalati.
Čitatelj HRT-ova portala javio nam se s fotografijom, kako je naveo, šaltera Poliklinike Klinike za ortopediju KBC Zagreb na Šalati. Iako postoji diskrecijski razmak, pokraj šaltera vidljiv je i zvučnik putem kojega, kako tvrdi, drugi pacijenti koji čekaju na red, mogu čuti privatne informacije o stanju pacijenata. Iz predstojništva Klinike za ortopediju za HRT kažu da se putem zvučnika nikada ne objavljuju podaci o zdravstvenom stanju pacijenata.

- Zvučnik služi isključivo kako bi se pacijenta uputilo u ambulantu u kojoj će biti pregledan, a ambulante su označene brojevima - kažu nam u odgovoru koji potpisuje prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor.

Kako je čitatelj naveo da se radi o šalteru Poliklinike Klinike za ortopediju na zagrebačkoj Šalati, poslali smo upit, osim KBC-u Zagreb, i Ministarstvu zdravstva. Pitali smo ih objavljuju li se javno privatni podaci pojedinih pacijenata.

Isti smo upit poslali i Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata.

- Ovo nam je prva informacija za ovakvo postupanje, ukoliko je istina, objavljivanje podataka i informacija o zdravstvenom stanju pojedinog pacijenta spada u grubo kršenje prava pacijenata te njegovog prava na privatnost u postupku dobivanja zdravstvene zaštite, odgovaraju u udruzi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!