Životna priča Ane Žube, kraljice ljubavnih romana, u "Labirintu" HTV-a

08.03.2022.

23:57

Autor: Sanja Corazza/Labirint/HRT

Ana Župan Žube

Ana Župan Žube

Foto: Labirint / HRT

Ana Župan Žube je prevoditeljica, novinarka i književnica koja se proslavila kao kraljica ljubavnih romana. U godini u kojoj obilježava 50 godina od početka stvaranja, na Međunarodni dan žena - HRT-ova emisija "Labirint" pripremila je njezinu životnu priču.

Ana Župan Žube i Stanislav Feldman vole se već četrdeset godina. Ona je najpoznatija spisateljica ljubavnih priča s ovih prostora, a on je psihoterapeut. Svoju prvu priču Ana je napisala prije točno pedeset godina. Njezine priče postale su hit, a rubrika "Život piše romane" u tjedniku Vikend podignula je nakladu na danas nezamislivih 100.000. U redakciju su svakodnevno stizale hrpe pisama čitatelja. Iako su njezine priče odmah osvojile publiku, priznanja su bila spora.

Kroatistica Maja Širić za svoj je diplomski rad analizirala ljubavni roman u doba socijalizma, i u njega uvrstila Anu.

- Osim ljubavnog koncepta koji obrađuje u svojim pričama i romanima autorica se dotiče brojnih tema, kao što su teme obiteljskog nasilja, prostitucije, samoubojstva, abortusa, gospodarskih, ekonomskih, političkih pitanja, kaže Širić.

Za Anu je to bilo vrijeme velikog entuzijazma.

- To su '70. godine. Nemojmo zaboraviti da je to poslije 1968. godine - velike slobode koje su danas nezamislive. Mi smo bile slobodnije nego što će biti ikad ova generacija. Ja sam nosila minicu da su se vidjele gaćice, kaže Ana.

Stanislav Feldman zbog ljubavi se preselio iz Švicarske u Hrvatsku. I u Bernu i u Zagrebu radio je kao neuropsihijatar i bavio se psihoterapijom. O svom je radu i iskustvu napisao knjigu Ljubav na drugi pogled. Nakon toga Sudbinu Evinih kćeri - o ženskoj povijesti patrijarhata. U 96. godini dovršava koncept svoje treće knjige.

- To je jedan čudan osjećaj, općenito, stručno rečeno, zaljubljenost je nešto gdje vi očekujete sreću. A ljubav je nešto gdje vi nastojite drugoga usrećiti. To je bitna razlika, kaže Feldman.

Ljubav koja traje 40 godina ima i neke praktične rituale. Tako Ana Stanislavu svakoga jutra priprema što će odjenuti taj dan. On ima 95, ona 82. Fizičku kondiciju održavaju svakodnevnim šetnjama, a onu mentalnu putovanjima i druženjem s prijateljima.

A osim u pisanju i ljubavi, sreću nalaze i u pomaganju onima koje život ne mazi. Ana kaže kako ima naočale za kuhanje, a njezini kolači dijele se u paketima sa sendvičima i voćem beskućnicima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

- Neka smo Feldman i ja zrno pijeska u pomoći ljudima, ali ako bi svatko bio to zrno..., poručuje Ana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!