Ove godine gripa stigla malo ranije

29.12.2022.

15:41

Autor: Vijesti/HRT/R.S.

Sezona gripe

Sezona gripe

Foto: HTV / HRT / Shutterstock

Do 18. prosinca u našoj je zemlji zabilježeno 716 osoba oboljelih od gripe. Najviše ih je u Brodsko-posavskoj, Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Prevladava virus tipa A, a tu je i tip B. 

Nema zime bez gripe. No ove godine gripa je stigla malo ranije, inače dolazi u siječnju. U Osijeku je prijavljeno 117 slučajeva. 


- Imamo preko 117 slučajeva do danas, od 96 registriranih u našoj županiji, što ne znači da se mnogi liječe i da ne boluju od gripe u svojim domovima i možda se još nisu javili svojim liječnicima da zatraže pomoć i evidentiraju se, za HRT rekao je Nikola Kraljik, dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ-a Osječko-baranjske županije.


Liječnik objašnjava da bi moglo biti nekoliko razloga za raniji dolazak gripe. 


- Cijelo smo vrijeme gripu držali po strani, koronavirus je bio u centru događanja. Malo smo se opustili svi i ovo sada vrijeme ljudi putuju, malo je to više sada intenzivirano. S druge strane, bilo je i slavlja, okupljanja, ne samo oko Božića nego i oko Svjetskog prvenstva, i onda je dovoljno da se par slučajeva pojavi na masovnim okupljanjima i priča krene, kazao je Kraljik.


Pred nama je novogodišnja noć, ponovno okupljanje.


- Problema s virozama imat ćemo onoliko koliko smo mi sami neodgovorni, sve je u našim rukama, istaknuo je liječnik,


- Nije pametno ako smo šmrcavi, ako osjetimo da se s nama nešto događa, ako imamo temperaturu... da izađemo i masovno se okupljamo, dodao je. 


Čovjek može prenijeti zarazu 24 sata prije pojave simptoma. 


- Čovjek je zarazan cijeli jedan dan prije pojave simptoma i cijelo vrijeme dok ima simptome, a to je 5 - 7 dana, rekao je Kraljik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!