20:17 / 23.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Kranjčec: samo tražimo da se država ne odnosi maćehinski prema prijevoznicima

-

-

Foto: - / -

Cijene benzina i dizela dostigle su u Hrvatskoj najviše razine od 2015. godine, rastu šest tjedana zaredom. Prijevoznici se bune.
Cijene benzina i dizela dostigle su u Hrvatskoj najviše razine od 2015. godine, rastu šest tjedana zaredom. Prijevoznici se bune, država zasad samo prati razvoj situacije. Hoće li se rast cijena goriva nastaviti i hoće li biti lančane reakcije? U Temi dana o tome su govorili energetski stručnjak Jasminko Umičević i predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Na pitanje što se događa na svjetskom tržištu i zašto je uopće došlo do rasta cijena nafte, rekao je da je situacija dosta neuobičajena. "U kratkom vremenu, bili smo svjedoci rastova i padova, ali ovaj je rast značajan - to je preko 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Glavni razlog je funkcioniranje jednog dogovora - kartela, OPEC-a i Rusije, prije više od godinu dana koji su se dogovorili da će smanjiti proizvodnju . Svijet je izašao iz recesije pa je i veća potražnja. Zajedno sa smanjenom ponudom, rezultira povećanjem cijene", objasnio je.

"Svjetske zalihe su najniže u posljednjih 5 godina i to je rezultat tog dogovora. Ako dodamo još tome nestabilnu situaciju na Bliskom istoku, sankcije Iran-SAD i činjenicu da Venezuela - zemlja s najvećim rezervama nafte na svijetu - prolazi kroz teški period gdje pada proizvodnja. Sve su to faktori koji su doveli do porasta i sad ćemo vidjeti kako će se situacija razvijati", istaknuo je.

Cestovni prijevoznici su naravno među onima čije poslovanje aktualne cijene itekako pogađaju. Iz Čakovca se javio predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Rekao je da je upućena inicijativa Vladi za povratom dijela trošarina dok čekaju poziv ministra financija. "Susjedne zemlje, a ima ih 13 u EU, davale su povrat trošarina i onda kad je nafta bila najniža, a kamoli ne sad kad je ovako skupa. Mi samo tražimo da se država ne odnosi ovako maćehinski prema prijevoznicima, ako se mogao smanjiti PDV za turizam, onda vjerujem da ima prostora i za jednu gospodarsku granu koja u ovom trenutku zapošljava zajedno s logistikom preko 60 000 radnika", smatra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!