13:28 / 13.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Krapina: Tri novozaražena, među njima i zaposlenik bolnice u Krapinskim Toplicama

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trenutno je u županiji ukupno deset pozitivnih osoba. Dvije novozaražene osobe su s područja Krapinskih Toplica, a jedna iz Krapine.
Krapinsko-zagorska županija od petka ima tri novozaražene osobe koronavirusom, među kojima zaposlenik Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite u Krapini.

Trenutno je u županiji ukupno deset pozitivnih osoba. Načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je na konferenciji za novinare da su dvije novozaražene osobe s područja Krapinskih Toplica, a jedna iz Krapine.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Bojana Mahmutović kazala je da su u subotu, 11. srpnja, dobili pozitivan nalaz za osobu zaposlenu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koja je 6. srpnja radila na trijažnom prijemu te dan kasnije razvila simptome bolesti.

Epidemiološkom obradom u samoizolaciju je stavljena samo jedna osoba koja je bila rizičan kontakt s pozitivnim pacijentom s posla te četiri obiteljska kontakta.

- Sve osobe koje su taj dan prošle kroz trijažni prijem su kontaktirane ili će biti kontaktirane tijekom dana te su upućene da prate svoje zdravstveno stanje do 20. srpnja, izjavila je Mahmutović.

Ravnateljica Specijalne bolnice Željka Žnidarić dodala je da je bilo za očekivati da se ovakva situacija može dogoditi, no da je pozitivno što zaraza nije prenijeta unutar bolnice već samo na jedan obiteljski kontakt. Do sutra ujutro očekuju se rezultati testiranja više djelatnika, koji nisu bili okarakterizirani kao rizični kontakti.

Liječnik Ivica Ščurić napomenuo je da se unutar bolnice smanjuje kretanje djelatnika i pacijenata među odjelima.

Zamjenica ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Ljiljana Družinec Hršak rekla je da su pojačane mjere na trijažnom punktu na ulazu u bolnicu. Dodala je da je tijekom vikenda uzeto 111 uzoraka te da su svi dosad negativni, uz tri za koja se još čekaju rezultati.

- Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije ima jednog pozitivnog liječnika, koji bi se u petak mogao vratiti na posao, nakon testiranja, a koji se bio zarazio obiteljskom transmisijom, rekla je ravnateljica Nada Dogan.

Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula izvijestio je da inspektori civilne zaštite i policijski službenici obilaze noćne klubove, odnosno ugostiteljske objekte s produljenim radnim vremenom i kontroliraju pridržavanje preporuka. To će činiti, prema važećim odlukama, i za okupljanja s više od stotinu sudionika.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je bilo za očekivati da će se virus ponovno pojaviti, zbog blizine Zagreba i velikog broja zdravstvenih ustanova na području županije, ali da su reakcije zdravstvenih djelatnika u Krapinskim Toplicama smanjile broj zaraženih na minimum.

- Sad imamo ono što smo imali prije da svaki dan ponovno apeliramo na ljude da se pridržavaju uputa stožera, da se ne rukuju, da maske nose prema uputama, da drže fizički razmak kako ne bi dolazilo do širenja virusa. Na ovo 'drugo normalno' ćemo se morati prilagoditi jer ovo će trajati, kazao je Kolar pozvavši još jednom na pridržavanje uputa epidemiologa i Nacionalnog stožera CZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!