U Krapinsko-zagorskoj županiji borba protiv menstrualnog siromaštva

16:43 / 21.06.2022.

Autor: Ružica Divac Borovečki/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Borba protiv menstrualnog siromaštva

Borba protiv menstrualnog siromaštva

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Protiv menstrualnog siromaštva Krapinsko-zagorska županija bori se postavljanjem kutijica za higijenske potrepštine u srednje škole. Kutijice su izradili srednjoškolci kako bi podignuli svijest o tom problemu. 


Ovi su mladi ljudi prije nekoliko mjeseci pokrenuli akciju uvođenja besplatnih higijenskih potrepština u škole. Oslanjali su se na prošlogodišnje istraživanje udruge Pariter, koje je pokazalo kako trećina žena štedi na ulošcima, jer su im preskupi. 

- Nakon što smo bili razgovarali s mlađim učenicama koje su nam rekle kako mnoge njihove kolegice nemaju dovoljno novaca da si mijenjaju svaki dan uloške, tu postoji i dio srama da se uopće priča o tome pa smo željeli stati tome na kraj, barem dijelu toga, naglašava Marija Jagečić, županijska vijećnica u Krapinsko-zagorskoj županiji. 

- Drago mi je da je županija to shvatila ozbiljno, pristupila tome ozbiljno i uvela uloške, to jest higijenske potrepštine za mlade žene u srednje škole, a od jeseni i u osnovne, rekao je Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije.

Ulošci su za korisnice besplatni, plaća ih županija. Uz to, kutije su domaći proizvod. 

- Naše srednje škole su izuzetno kvalitetne i svaka u svom segmentu dala je doprinos za ove proizvode, govori Jasna Petek, zamjenica krapinsko-zagorskog župana.

- Dobili smo niz maštovitih, bogatih ideja kako dizajnirati kutije za te proizvode i od njih smo odabrali rad Ane Ptičar, maturantice, rekla je Božica Šarić, ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Metalne su kutije izradili učenici Srednje škole Konjščina, a drvene učenici Srednje škole Oroslavje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!