17:48 / 24.03.2021.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni Dnevnik/P.F./HRT

Nakon potresa dignula kredit i sama krenula u obnovu

Vesna Filipović dignula kredit i sama krenula u obnovu

Vesna Filipović dignula kredit i sama krenula u obnovu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Godinu dana nakon potresa mali se pomaci vide u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dosad je 66 osoba predalo prijave Fondu za obnovu. Rijetki su oni koji su se odlučili samostalno obnoviti svoje kuće. Broj takozvanih crvenih naljepnica povećava se i zbog posljedica petrinjskoga potresa.

Mjesec dana nakon što je otplatila kredit uz pomoć kojega se preselila na bajkovito imanje u Zagorju, profesorici Vesni Filipović potres je teško oštetio kuću. Zato je dignula novi kredit i sama krenula u strukturalnu obnovu.

Kad sam vidjela koliko je ljudi stradalo i koliko je nas koji trebamo pomoć, moj zaključak je bio, moram krenuti sama jer ne znam kad će i dal će doći pomoć. A ja negdje moram živjeti, rekla je Vesna Filipović iz Gornje Stubice.

Uskoro će predati hrpu papira. Traži pomoć Fonda za obnovu i nada se bržoj reakciji, kako bi nastavila s obnovom.

- To uvelike ovisi o brzini rada Ministarstva prostornog uređenja. Nema nikakvog razloga da po primitku odluke takve stvari ne riješimo u desetak dana, objasnio je Nikola Bačurin iz Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

U Krapinsko-zagorskoj županiji šteta je procijenjena na 73 i pol milijuna kuna. Zasad broj predalih zahtjeva nije velik.

- 66 zahtjeva po devet različitih osnova za zahtjevom za obnovu, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Među njima nije umirovljenik Zlatko Skočak iz Marije Bistrice. Procedura mu je kaže prekomplicirana. Zimu je prezimio i koronu prebolio u kontejneru bez sanitarnog čvora i vode.

-  Za tri tjedna će mi doći mobilna kuća u kojoj će biti wc, kupaona i kuhinja. Konačno, nakon godinu dana, rekao je Skočak u suzama.

Nakon redovne koordinacije predstavnika lokalne samouprave, županije i Fonda za obnovu odlučeno je da će uskoro stići 13 opremljenih kontejnera za hitno zbrinjavanje obitelji diljem županije. Nakon petrinjskog potresa i ponovne procjene statičara, naime, pokazalo se kako raste broj kuća koje nisu sigurne za život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!