11:40 / 29.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Krapinsko-zagorska županija: Rezultati 606 testova nisu gotovi jer nema reagensa

Ilustracija (Robert Anic/PIXSELL)

Ilustracija (Robert Anic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Krapinsko-zagorskoj županiji očekuju se rezultati još 606 briseva uzetih nakon 19. listopada, a razlog kašnjenju je nedostatak reagensa.
U Krapinsko-zagorskoj županiji očekuju se rezultati još 606 briseva uzetih nakon 19. listopada, a razlog kašnjenju je nedostatak reagensa, rečeno je  na konferenciji za novinare u županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Zaboku.

-
Covid-19 - najnovije informacije   

Zbog kašnjenja rezultata županijski je HDZ sinoć prozvao županijsku upravu koja nije nabavila uređaj za PCR testiranje.

Situaciju s kašnjenjem nalaza i razlogom zašto uređaj nije nabavljen pojasnili su danas župan Željko Kolar, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan.

Jadan je rekao da je 14. rujna na sastanku svih ravnatelja zavoda za javno zdravstvo RH, na kojem je bio i ministar zdravstva Vili Beroš, postavio pitanje trebaju li krapinsko-zagorski Zavod i Županija kupiti svoj aparat. Rečeno je da za to nema potrebe, da to nije racionalno, jer da su kapaciteti zagrebačkih ustanova dovoljni da mogu zbrinuti i naše pacijente i uzeti briseve koje mi tu uzimamo, izjavio je Jadan.

Dodao je da je glavni razlog kašnjenja nalaza poslije 19. listopada nedostatak reagensa i potrošnog materijala. Ne samo na razini cijele Hrvatske, nego na razini cijele Europe.

Informacija od kolega je da s ovakvim brojem uzoraka koji se sada uzimaju i s količinom reagensa i potrošnog materijala, više nije moguće obavljati i dostavljati rezultate analize briseva unutar 24 sata, kazao je Jadan.

Ravnatelj je rekao da dolaze nalazi koji su u zaostatku te da će nove dobivati u roku od 48 sati.

Za pacijente koji trebaju zdravstvene usluge u bolnicama brisvi se šalju u Varaždinu i nalazi se dobivaju unutar 24 sata.

Ferek Jambrek: Od jučer u 15 sati 36 novozaraženih

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite rekao je da čekaju još 606 nalaza, od 19. listopada do danas ukupno uzetog 2341 uzorka. Dodao je da, od jučer u 15 sati, imaju 36 novozaraženih.

Trenutno na području Krapinsko-zagorske županije imamo 748 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 587 osoba. Do prije tri dana smo imali preko 1400, naravno s ovim preporukama od deset dana, praktički se administrativno smanjilo za trećinu ljudi u samoizolaciji, rekao je Ferek Jambrek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!