09:45 / 25.06.2021.

Autor: Petra Mikuš Jurković/Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Kratkotrajno osvježenje, pa od ponedjeljka novi toplinski val

Kratkotrajno osvježenje, pa od ponedjeljka novi toplinski val

Kratkotrajno osvježenje, pa od ponedjeljka novi toplinski val

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Toplinski val u Hrvatskoj! Nakon temperatura koje su dosezale gotovo 40 stupnjeva danas stiže kratkotrajno osvježenje, a poslije promjene vremena za vikend - od ponedjeljka, prema najavama, novi toplinski val.


- Živimo u vremenu klimatskih promjena, jedno od obilježja su i takve ekstremne vremenske prilike. Toplinski val danas će polako popuštati, temperatura će biti nešto niža nego što je to bila jučer. Međutim ponegdje će ona završiti vrlo burno, moguće je i grmljavinsko nevrijeme, kazala je dr. sc. Petra Mikuš Jurković, meteorologinja DHMZ-a za emisiju Dobro jutro, Hrvatska dodavši kako je jutro posvuda pretežno sunčano, temperatura zraka je između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva, a samo ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije i Istri malo niža. Tijekom dana će prevladavati sunčano, ali poslijepodne i nestabilno.


U unutrašnjosti Dalmacije već u rano poslijepodne mogući su lokalni pljuskovi, a zatim prema večeri i u središnjim i istočnim predjelima mogu biti izraženiji, praćeni intenzivnom oborinom i olujnim vjetrom, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče. Na Jadranu je trenutačno pretežno sunčano, temperatura zraka je jutros između 24 i 28 Celzijevih stupnjeva već u Dubrovniku, a tijekom dana će se zadržati sunčano, suho i vruće - pravi ljetni ugođaj. Tu se ne očekuju lokalni pljuskovi.


Puhat će uglavnom sjeverozapadnjak, zapadnjak i jugozapadnjak te donositi blago osvježenje s mora.


Razlog nestabilnoj atmosferi je pritjecanje manje tople zračne mase nad onu vrlo vruću zračnu masu koja se nalazi nad područjem Hrvatske i to će destabilizirati atmosferu. Zbog toga je u poslijepodnevnim satima na kopnu izdano i upozorenje za grmljavinsko nevrijeme. Najveća vjerojatnost da bude intenzivno je u središnjim i istočnim predjelima, i to prema večeri.


Lokalnih pljuskova može biti i drugdje u unutrašnjosti - u gorju, te osobito u unutrašnjosti Dalmacije, uglavnom u rano poslijepodne. 


Duž Jadrana odnosno duž obale i na otocima prevladavat će sunčano, suho i vruće. Što se tiče vjetra, na kopnu će u početku puhati umjeren jugozapadni vjetar, a poslijepodne će on okretati na sjeverni, sjeverozapadni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati vjetar s mora, sjeverozapadni, zapadni i jugozapadni. Međutim prema večeri, osobito u noći i pod Velebitom će okrenuti na buru, more će biti malo do umjereno valovito.


Najviša temperatura zraka danas će biti manja nego što je bila jučer, no i danas će biti posvuda vruće, uz najvišu temperaturu između 20 i 35 Celzijevih stupnjeva. Najviše vrijednosti očekuju se u unutrašnjosti Dalmacije. 


Temperatura mora je porasla do čak 28 Celzijevih stupnjeva na sjeveru, a uglavnom se kreće između 24 i 27. Ugodno za kupanje i osvježenje.


Vikend će biti pretežno sunčan, ali malo manje vruć, popustit će toplinski val. Subota će biti nestabilna, ponegdje su mogući lokalni pljuskovi, i to uglavnom poslijepodne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!