Počinje obnova KBC-a "Sestre milosrdnice"

01.12.2022.

14:42

Autor: Hina/HRT/D.S.

KBC Sestre milosrdnice, arhivska fotografija

KBC Sestre milosrdnice, arhivska fotografija

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice" Davor Vagić sastali su s predstavnicima dviju turskih tvrtki koje će obavljati građevinske radove i usluge projektiranja na obnovi objekata tog KBC-a nakon potresa, vrijedne oko 440 milijuna kuna.

Građevinske radove i usluge projektiranja na temelju Ugovora o javnoj nabavi izvodit će zajednica ponuditelja iz Turske, AKFEN Insaat Turizm Ve Ticaret Anonim Sirketi i DOST Insaat Ve Proje Yonetmi Anonim Sirketi.


Reference i operativne mogućnosti zajednice ponuditelja iz Turske, kao i odabrani model projektiranja i izgradnje zasigurno ohrabruju te očekujemo promptnost u izvođenju svih daljnjih koraka u obnovi naše zdravstvene infrastrukture, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


Vrijednost radova u drugom po veličini kliničkom bolničkom centru u Hrvatskoj iznosi 438.745.625 kuna. Konstrukcijska obnova financirat će se iz Fonda solidarnosti EU-a, dok će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti financirati cjelovita obnova s energetskom učinkovitošću, navodi se u priopćenju KBC-a.


Obavljene su sve potrebne pripreme za sveobuhvatne zahvate na obnovi objekata oštećenih u dvama potresima, kao i izgradnji novih smještajnih kapaciteta koji će pacijentima omogućiti znatno povoljnije uvjete za pružanje medicinskih usluga u budućnosti, kazao je ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice" Davor Vagić.


U KBC-u "Sestre milosrdnice" obnovit će se šest objekata: Upravna zgrada, zgrade Interne 2 i 3, zgrada 7 Kliničkog zavoda za kemiju i endokrinologiju, zgrada 4 Klinike za očne bolesti i Klinike za kožne i spolne bolesti te zgrada 9 Klinike za kirurgiju.


Ravnatelj Vagić dodao je da je za mnoge djelatnosti uveden cjelodnevni rad kako bi pacijentima bile dostupne sve potrebne usluge, uključujući i one iz KB-a "Merkur" koji je također u procesu obnove.


Naše tvrtke imaju velika iskustva u građevinskom sektoru, posebno u poslijepotresnoj obnovi koju smo izvodili diljem Turske koja je, nažalost, češće izložena potresima s velikim materijalnim oštećenjima, istaknuo je Selim Akin, vlasnik tvrtke AKFEN Insaat Turizm Ve Ticaret Anonim Sirketi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!