21:17 / 11.09.2018.

Autor: E.Š./I.H./HRT

Kreće obnova ninskog mosta

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na radost turista, obnovljene su čuvene ninske pješčane plaže i solana. Nin se vratio u normalu, što je imalo svoju cijenu.
Točno je godinu dana od velike poplave koja je pogodila zadarsko i ninsko područje te prouzročila štetu veću od 320 milijuna kuna. Zadar je 11. rujna 2017. i službeno bio najkišovitiji grad na svijetu, s više od 280 litara kiše po četvornome metru. Je li se u godinu dana uspjelo obnoviti sve uništeno i oštećeno, provjerio je Edi Škovrlj. 

Nin danas blista na suncu. Iako se činilo da će poput Atlantide nestati sa lica zemlje. Dva ninska mosta i danas podsjećaju na biblijski potop. Ovu jesen, kreće obnova, novac osigurala država.

Na radost turista, obnovljene su čuvene ninske pješčane plaže i solana. Nin se vratio u normalu, što je imalo svoju cijenu.

Čak 27 milijuna kuna odnijela je poplava na ovom zadarskom stambenom gradilištu. Već izgrađenih 5 etaže trebalo je rušiti do temelja i krenuti iznova. Građevina je bila osigurana, privatni investitori strahuju od dugotrajnog sudskog postupka.

Zadarska šteta iznosi čak 142 milijuna. Grad je danas bez ožiljaka. Uključujući i Polikliniku koja je najviše stradala. Danas, ne samo da je sanirana već i nakon 3 desetljeća gradnje, useljena.

Zadar je brzom obnovom pokazao iznimnu sposobnost samoregeneracije, no treba reći, pomogla je i država. Veliki dio u normalizaciji stanja odradila je i hrvatska vojska u prvi mah pomažući, sanirajući, a na kraju i gradeći kilometre lokalnih cesta diljem Županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!