Kreće obnova zgrade Srednje škole Petrinja

24.02.2023.

10:53

Autor: HRT/V.G./Hina

Srednja škola Petrinja

Srednja škola Petrinja

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Sisačko-moslavačka županija raspisala je Javnu nabavu za izvođenje radova cjelovite obnove zgrade Srednje škole Petrinja u centru grada, a procijenjena vrijednost je više od 4,7 milijuna eura bez PDV-a.

Zgrada se nalazi unutar kulturno-povijesne cjeline grada, predstavlja pojedinačno zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH te se stoga na nju primjenjuje Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Ta srednja škola stara je 163 godine, trenutno broji 240 učenika koji se obrazuju u pet smjerova. Njezini učenici i djelatnici nakon potresa koriste prostorije Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji te čekaju na dovršetak izgradnje nove škole kod Gavrilovića, kao i obnovu škole u centru grada.

Počeli su radovi na zgradi kod Gavrilovića, plan je da budu završeni 11. rujna 2023. godine, a mi smo u pregovorima s izvođačima da u to vrijeme zaista i budemo u školi, rekao je ravnatelj Milan Orlić.

Što se tiče dvorane kod škole kod Gavrilovića, kaže, rok za izvođenje radova je 11. siječnja 2024.godine, te računaju da bi u drugom polugodištu mogli imati nastavu u dvorani.

Izgradnja te škole kod Gavrilovića financirana je kreditom Svjetske banke i radovi vrijede 65 milijuna kuna za školu i dvoranu.

- Također, u planu je i projektiranje naše stare zgrade u Gundulićevoj ulici. Na toj lokaciji, u dogovoru sa županijom bi prenamijenili dio prostora u đački dom, a dio će ostati prostor za školu, tako da bi u centru grada imali i đački dom i školu, pojasnio je Orlić.

Prema prvotnim najavama u centru grada u prostorijama novoobnovljene škole postojao bi Učenički dom Tu školu bi pohađali gimnazijalci, dok bi strukovni smjerovi išli u novu školu kod Gavrilovića.

Ugovor o javnoj nabavi, kojeg je županija raspisala, traje 10 mjeseci od sklapanja i u navedeni rok je uračunato vrijeme potrebno za primopredaju radova. Sve pristigle ponude bit će otvorene 10.ožujka kada će se znati tko će izvoditi radove na obnovi Srednje škole Petrinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!