Tomašević: Advent se širi na zagrebačke četvrti, 1. maj uz grah i štrukle

19.04.2022.

13:16

Autor: HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HRT / HTV

Na redovitoj konferenciji za novinare gradonačelnika Zagreba potvrđeno je da će se održati proslava Praznika rada u Maksimiru uz grah i štrukle. Počinje i solarizacija Zagreba. Na 500 zgrada u vlasništvu Grada i 300 u vlasništvu Holdinga instalirat će se solarne ćelije. Ovogodišnji advent širit će se i na zagrebačke četvrti.

Na novinarsko pitanje može li grad surađivati s novim ministrom graditeljstva Ivanom Paldinom u obnovi nakon potresa, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je odgovorio da je da osobno podupire plan za ubrzanje obnove koji je s pet ključnih točaka prošlog tjedna predstavio novi ministar, a da u kadrovske odluke ne želi ulaziti, jer je ministar premijerova odluka koju je potvrdio Sabor.

- Na kraju će odgovornost za neprovođenje obnove biti na Vladi i premijeru. Na njemu su kadrovske odluke i odgovornost za rezultate. Nadam se da će nekih rezultata i biti, očekujem to, poručio je Tomašević.

Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet naveo je kako želi vjerovati da je Paladina kompetentan za funkciju na koju je izabran, a osvrnuvši se na dinamiku obnove, istaknuo je da su usko grlo dijelom ministarstvo, a onda i javne nabave koje provodi Fond za obnovu. Najavio je da bi, prema najavama, uz 70-ak zgrada koje su već krenule u samoobnovu, do ljeta trebalo biti 30 nekonstrukcijskih i 10 konstrukcijskih obnova privatnih zgrada u Zagrebu.

Javni natječaji za dodjelu nekih lokacija na Adventu, dosta više cijene

Za dodjelu nekih lokacija na ovogodišnjem Adventu, najavio je Tomašević - uvest će se javni natječaji i tako odabirati organizatori koji će provesti kulturni program te ponuditi koncept ugostiteljske ponude, uz "dosta više" cijene za svaku lokaciju.

- Imat će fiksne cijene za svaku lokaciju koje će biti dosta više u odnosu na 2019. godinu, a zatim će povjerenstvo odabrati organizatora programa. Oni će imati obvezu odraditi do kraja cijeli kulturni program i ugostiteljsku ponudu, rekao je Tomašević konferenciji za novinare. Najavio i veći broj adventskih kućica, kako zbog očekivanog smirenja pandemije, tako i zbog Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru koje će se održavati u to vrijeme. 

Tomašević je izvijestio i da je Grad na natječaju osigurao bespovratnih 7,5 milijuna kuna za postavljanje solarnih elektrana na zgrade javnih objekata kapaciteta preko 1,4 megawata, putem norveškog financijskog mehanizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!