Edukacija za odrasle bicikliste: „Krećimo se održivo, ostanimo zdravi"

17.09.2021.

18:34

Autor: V.K./Ante Raić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

 Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti

Foto: Ante Raić / HRT

Grad Zagreb dugi niz godina aktivno sudjeluje u Europskom tjednu mobilnosti. S obzirom na to da aktualni gradonačelnik i dalje na posao najčešće dolazi biciklom, tradicija se - očekivano - nastavlja. 


Galerija
 Europski tjedan mobilnosti, Foto: Ante Raić/HRT
 Europski tjedan mobilnosti, Foto: Ante Raić/HRT

- Moto je „Krećimo se održivo, ostanimo zdravi". Promet motoriziranih vozila je, kao što znate, jedan od glavnih uzročnika zagađenja okoliša u urbanih sredinama pa isto tako i u Zagrebu. Održivi načini kretanja donose brojne pogodnosti za zdravlje, što je isto tako bitno, naglašava Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Na Fakultetu prometnih znanosti predstavljen je dio programa, koji podržava i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske. Zamjenik šefa misije i sam je pasionirani biciklist.

- Svakoga dana, kada idem na sastanke ili na posao u središtu grada, to mi predstavlja zadovoljstvo. Iako infrastruktura nije uvijek tu, svi sudionici u prometu mi pomažu i paze. Zbog toga sam jako zahvalan, govori Georg David Lisicin, predsjednik Udruge "Sigurnost u prometu".

Kako je u Hrvatskoj tijekom ove godine u prometu život izgubilo već 16 ljudi, u usporedbi s 9 u prošloj godini, ovog će se vikenda održati radionica edukacije za odrasle bicikliste. 

- Vidimo svakodnevno, barem u Gradu Zagrebu, kako se vozi nepropisno, po pješačkim stazama, neprimjerenom brzinom, kako se prelaze pješački prijelazi na neprimjeren i nepropisan način, kako se koristi i biciklistička infrastruktura na nepropisan način, istaknuo je Roderick Jeroen Richter, zamjenik šefa misije Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske.

Edukacija se održava sutra s početkom u 11 sati u Boćarskom domu, a nakon teorijskoga dijela održat će se i praktični, na parkiralištu pored "Kockice".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!