12:25 / 18.12.2019.

Autor: V.K./Hina

Kredit za sljemensku žičaru od 537 milijuna kuna

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je ugovor o kreditu za financiranje izgradnje sljemenske žičare u iznosu od 537 milijuna kuna uz kamatnu stopu do 2,75 posto na rok od 15 godina.
U zagrebačkoj Gradskoj upravi potpisan je ugovor o kreditu za financiranje izgradnje sljemenske žičare u iznosu od 537 milijuna kuna uz kamatnu stopu do 2,75 posto na rok od 15 godina, a najavljeno je da će biti puštena u rad 31. svibnja 2020., na Dan grada Zagreba.

Ugovor su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) Ljuba Romčević Žgela i predstavnici Kluba banaka u sastavu Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Privredna banka Zagreb, OTP banka i Zagrebačka banka. Svaka banka u kreditiranju izgradnje žičare sudjeluje u jednakom omjeru - s 25 posto.

Nova sljemenska žičara bit će duga 5017 metara i bit će jedna od najdužih u Europi, imat će 84 kabine s po 10 sjedećih mjesta, a u jednom će satu moći prevesti 1500 putnika. Žičara će do gornje postaje voziti 16 minuta brzinom od 6 metara u sekundi.Milan Bandić je podsjetio da se ugovor o kreditu realizira uz suglasnost Gradske skupštine te ustvrdio kako su svi kapitalni projekti financirani kreditima, to je svugdje praksa, pa i u Zagrebu. Kada nemate dovoljno kapitala iz tekućih prihoda, podižete kredit i tu nema nikakve filozofije, a kapital na tržištu ima cijenu, dodao je Bandić najavivši da ćemo se iduće godine na Dan grada Zagreba voziti novom žičarom na Sljeme.

Zagreb je jedini od svih glavnih gradova EU-a koji ima planinu 10 kilometara od središnjeg trga i Svjetski skijaški kup na planini od 1036 metara. Izgradnja nove žičare je završna faza približavanja grada i građana Medvednici i obrnuto, naglasio je Bandić. Poručio je da će nova žičara, kao i stara, sigurno 50-ak godina služiti građanima i svima koji dođu u Zagreb omogućiti pogled na grad iz ptičje perspektive te najavio stavljanje TV tornja na Medvednici u funkciju. 

Ljuba Romčević Žgela, direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja, podsjetila je da je ZET bio upravitelj stare sljemenske žičare, izgrađene davne 1963., koja je vozila 44 godine, do 2007. Bila je daleko manjeg kapaciteta - oko 500 putnika na sat, dok će nova prevoziti 1500 putnika. Nova žičara bit će na korist građana, izletnika, rekreativaca i turista, rekla je Žgela poručivši da će ZET kvalitetno upravljati i novom žičarom.

U ime predstavnika banaka predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić istaknuo je kako su prepoznali važnost i vrijednost tog projekta za glavni grad Hrvatske i podržali viziju njegova razvoja i poboljšanja kvalitete života njegovih građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!