Kreću prijave za upis u srednje skole, iz Ministarstva poručuju da mjesta ima dovoljno

08:12 / 27.05.2022.

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/M.Š./HRT

U mreži Prvog o upisima u srednje škole

U mreži Prvog o upisima u srednje škole

Foto: HTV / HRT

Nakon što su 23. ovog mjeseca počele prijave za upis u srednje škole, iz Ministarstva obrazovanja poručuju - mjesta ima dovoljno. Pitanje je koliko će djece odabrati deficitarna i strukovna zanimanja. 

Počele su prijave za upis u srednje škole. Hoćemo li ponovno svjedočiti poplavi odlikaša, kako će proteći prijemni ispiti koje su prvi put uvele neke gimnazije, koliko djece će odabrati deficitarna i strukovna zanimanja?

- Prijave su krenule. One se provode od 23. svibnja. Vrlo je bitno reći za sve one koji imaju nedoumice da je otvoren Viber kanal na kojem roditelji, učenici i svi drugi modu pitati sve ono što je možda još ostalo nejasno vezano uz provedbu ovogodišnjih upisa učenika. Bitno je za reći da mjesta za upis ove godine ima dovoljno, rekla je ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

Dodaje da je Ministarstvo odobrilo preko 43 tisuće upisnih mjesta, preko sedam tisuća slobodnih mjesta. 

- To otvara veliku mogućnost za upis u jedan od željenih programa, odnosno postotak 70 na prema 30% koji se događa u školama već godinama, dodaje. 

Zagrebačka X. gimnazija jedna je od sedam srednjih škola u Zagrebu koje su se odlučile uvesti prijemne ispite. 

- Mi smo do sada imali prijemni iz engleskog, za naše tzv. dvojezične programe u Općoj i Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji. Taj je ispit bio eliminacijski - ako dijete ne prođe taj engleski, ne može konkurirati. S obzirom na to da smo lani imali veliki pritisak na prirodoslovno-matematičke razrede i pojavila se mogućnost da puno djece dijeli isto mjesto, jer imaju jednak broj bodova, odlučili smo zatražiti od Ministarstva dozvolu da provedemo prijemni ispit iz matematike za Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Tako da se nadamo da ćemo to lijepo i uspješno odraditi, neka djeca ne budu pod stresom. Neka se malo opuste. Znamo da im je problem sada, zabrinuti su i oni i roditelji, pojačani su pozivi na školu kad će biti... Ja sad neću isticati termine da ne bih pogriješila, ali prijemni će se održati od 29. lipnja do 4. srpnja. Tu su subota i nedjelja, to pretpostavljam da otpada. A mi ćemo u Zagrebu, škole koje provode prijemni, dogovoriti se i nastojati omogućiti učenicima da pristupe i u jednu i u neku drugu školu. Tako da neće sve biti u isto vrijeme, ističe ravnateljica zagrebačke X. gimnazije "Ivan Supek" Željka Frković

Često se priča o "poplavi petica" pa se logično postavlja pitanje. Znaju li ti učenici toliko puno ili se pokazalo da njihove ocjene nisu u skladu sa znanjem?

- Nije bilo puno takvih učenika. Ima izvjesni broj učenika koji se nakon prvih ispita spuste prema četvorci ili trojci, ali da je bilo drastičnih razlika, nije bilo, dodaje ravnateljica. 

Što se tiče deficitarnih i strukovnih zanimanja, bilo je ukidanja odjela, ali se to riješilo.

- Brine nas preveliki broj upisnih mjesta, veliki izbor učenika. Kada vi pratite upis učenika, prvo će vam se učenici upisivati u gimnazijske programe, zatim u četverogodišnje strukovne škole. Zadnje će biti upisivani u obrtnička obrazovanja. Kada govorimo o deficitarnim zanimanjima, govorima o nedostatku svih obrtničkih zanimanja na razini cijele RH. Nema zanimanja u kojima ne nedostaje kadar. Došli smo do situacije da i frizeri traže kvalificirane radnike iako su oni do sada uvijek bili suficitarni, kaže glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Mirela Lekić

- Naša škola je velika škola. Otprilike polovica su četverogodišnja, a polovica trogodišnja zanimanja. Mi bi kao strukovna škola trebali biti zaduženi za kadrove koji su potrebni tržištu rada. Turizam je osnovna gospodarska grana u Hrvatskoj, naravno da je interes poslodavaca i javnosti jako fokusiran na ono što ćemo mi proizvesti. Na naše učenike i koliko će oni sutra biti kompetentni na tržištu rada. Uspijevamo zadnjih 15,20 godina u tome da učenici budu kompetentni i spremni za tržište rada, da tranzicija iz škole prema gospodarstvu bude neprimjetna, rekao je ravnatelj Turističko ugostiteljske škole iz Splita Ivo Bilić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!