09:16 / 30.11.2020.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

"Krenut ćemo naprijed kad bude neugodno onome koji ne nosi masku"

-

-

Foto: - / -

Izrazito je važan onaj trenutak u društvu kada se jedno ponašanje zbog kojeg se na neki način moraš sramiti prelazi u ponašanje koje se uvažava i cijeni u društvu, rekla je Ivana Pavić Šimetin.
U Zagrebu počinje masovno testiranje učenika srednjih i osnovnih škola i nastavnika takozvanim brzim antigenskim testovima. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i voditeljica Službe za školsku medicinu, rekla je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 da se slična istraživanja rade i u drugim zemljama.

➡️ "Zagreb će uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost"
➡️ Ekskluzivno: Prva operacija aneurizme mozga Covid pozitivne pacijentice
➡️ Čičin-Šain u Dnevniku HTV-a: Brojke će itekako rasti, ono najgore tek dolazi

Istraživanje počiva na premisi dobrovoljnosti te oni koji ne žele sudjelovati neće biti uključeni.

Na pitanje urednika i voditelja Petra Vlahova o tvrdnjama njemačkih znanstvenika da je antigenske testove najbolje upotrebljavati u bolnicama, prilikom trijaža, Pavić Šimetin odgovorila je da u slučaju velike cirkulacije virusa u populaciji ti testovi imaju svoje opravdanje i u pojedinim slučajevima kod osoba bez simptoma.

- Ali to mora biti jasno od početka vođeno i razmišljano i kreirano na način da se uzima u obzir da su to osobe bez simptoma, rekla je Pavić Šimetin.

Dodala je da su takva istraživanja važna kako bismo vidjeli gdje smo u odnosu na druge zemlje i gdje je Zagreb u odnosu na druge gradove.

- Nije to apsolutna interpretacija rezultata, nego relativna i u odnosu na specifičnost i osjetljivost testa, rekla je Pavić Šimetin.

Navela je i da je u Gradu Zagrebu s jučerašnjim danom na koronavirus pozitivno ukupno 358 djece, od čega 330 djece školske dobi i oko 140 srednjoškolaca.

Pavić Šimetin komentirala je i novouvedene mjere rekavši da se vagalo ono što je najbolje u smislu zaštite od širenja virusa te zadržavanja koliko-tolike kvalitete života i gospodarske djelatnosti.

- Mislim da je to sad u ovome trenu najbolje što se moglo ponuditi a da opet na neki način život ide dalje, rekla je Pavić Šimetin.

Istaknula je i da je situacija u drugim zemljama pokazala da se promjene ne mogu očekivati preko noći.

- Izrazito je važan onaj trenutak u društvu kada se jedno ponašanje zbog kojeg se na neki način moraš sramiti prelazi u ponašanje koje se uvažava i cijeni u društvu. Primjerice, zna se reći da pušenje u društvu pada u onom trenutku kad je pušaču neugodno u društvu nepušača. Tako će se dogoditi i s maskama. Dakle, mi ćemo krenuti naprijed i naša će populacija nositi maske u trenutku kad u društvu bude neugodno onome koji ne nosi masku, a ne onima koji nose masku. Kad u društvu bude neugodno ljudima koji su se htjeli rukovati, a ne nekim ljudima koji su položajem tijela i svojim gestama pokazali da se ne misle rukovati, rekla je Pavić Šimetin.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!