06:52 / 17.01.2021.

Autor: HRT

Krešo Petek izašao iz pritvora

-

-

Foto: - / -

Krešo Petek, prvooptuženi u aferi Janaf, jutros je izašao iz pritvora u Remetincu.
Krešo Petek, prvooptuženi u aferi Janaf, jutros je izašao iz pritvora u Remetincu. Podsjetimo, prije mjesec dana sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio mu je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

➡️ Kovačević o klubu: To je mjesto za druženje, svi su dolazili tamo 
➡️ Počeo kazneni postupak za slučaj "Janaf"
➡️ Uhićen predsjednik Uprave Janafa i još 10-ak osoba 

Petek je nakon izlaska izjavio da je cijeli život samo radio i da nikad nije bio osuđivan te da sada ide doma. Odbacio je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tvrdeći da je nevin. Zahvalio je osoblju istražnog zatvora na profesionalnosti.

Odvjetnik Veljko Miljević kaže da je Petek dao obranu kao i drugi.

- To što su neki drugi samoinicijativno, a neki i na poziv USKOK-a, dopunjavali svoju obranu, razjašnjavali svoje stavove u prvotno iznesenoj obrani, ja tu nisam vidio nikakvu potrebu za Krešu Peteka. Kao drugo, nitko nas nije niti pozvao, a niti signalizirao potrebu da to učinimo, rekao je Miljević.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je do 17. siječnja pritvor Peteku zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je odbio prijedlog Uskoka da mu se pritvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Ostali osumnjičenici iz afere Janaf na slobodu su pušteni krajem prošle godine nakon što su ispitani svi svjedoci. Iz pritvora su u zadnjem valu izašli saborski zastupnik SDP-a i bivši novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, saborski zastupnik HDZ-a i bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te bivši direktor Janafa Dragan Kovačević.

Uskok sumnja da je Kovačević primio mito od Peteka koji je navodno podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

U proširenju istrage Uskok tereti Kovačevića da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Uskok je u aferi Janaf pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!