21:52 / 16.12.2020.

Autor: Eugen Husak/P.F./HRT

Krešo Petek ostaje u istražnom zatvoru još 30 dana

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Petek je, prema neslužbenim informacijama, najavio odlazak u mirovinu, čime bi se otklonio razlog za pritvor.
Na zagrebačkom Županijskom sudu donesena je odluka da prvoosumnjičeni u aferi "Janaf" Krešo Petek ostaje u istražnom zatvoru u Remetincu još 30 dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Preostalo je još ispitivanje 20-ak svjedoka.

USKOK je načelno zadovoljan odlukom o produljenju istražnog zatvora, no žalit će se na razloge zbog kojih Petek ostaje u Remetincu. Smatraju da treba ostati i zbog razloga mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Petekov odvjetnik Veljko Miljević također će se žaliti na odluku o produljenju istražnog zatvora. Smatra da je istražni zatvor mogao biti zamijenjen nekom drugom mjerom.

➡️ Afera Janaf - propust svih kontrolnih mehanizama
➡️ Proširena istraga protiv Kovačevića i osobe koja mu je sakrila novac 

Nakon što je USKOK ispitao sve svjedoke, u utorak su na slobodu pušteni bivši direktor Janafa Dragan Kovačević te saborski zastupnik HDZ-a i bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. Jučer je iz remetinečkog zatvora izašao i saborski zastupnik SDP-a i bivši novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

➡️ Kovačević o klubu: To je mjesto za druženje, svi su dolazili tamo
➡️ Dražen Barišić pušten iz Remetinca

USKOK sumnja da je bivši direktor Janafa Dragan Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka, koji je navodno podmićivao i Dražena Barišića te Vinka Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

U proširenju istrage USKOK tereti Kovačevića da je dobio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina, koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

USKOK je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!