19:19 / 02.12.2019.

Autor: Franka Jović Tonkli/HRT

Krije li olupina blago koje je već postalo legenda?

-

-

Foto: - / -

Prvi imamo odgovor na to pitanje koji se čeka desetljećima.
Prije malo više od godinu dana komiški ronilac Lorenz Marović prijavio je Ministarstvu kulture potencijalni nalaz sefa na olupini broda "Re d'Italia", koji je potopljen u Viškoj bitki 1866. Priča je objavljena upravo u našem Dnevniku, a prvi imamo i odgovor na pitanje koji se čeka desetljećima: krije li olupina blago koje je već postalo legenda.

Grizao je natrag toga kolovoškog dana zubati ronilački katamaran. Vraćala se međunarodna družina s još jednog dubokog zarona - vjerovali su da su na olupini glasovitog admiralskog broda pronašli sef. A u njemu se, prema legendi, krije zlato za uspostavu talijanske vlasti u Dalmaciji. Danas bi vrijedilo nekoliko desetaka milijuna eura.

Marović i družina potencijalni su nalaz, kako zakon nalaže, prijavili državi. 15 mjeseci poslije, i ronioci Ministarstva kulture spustili su se na 115 metara dubine da bi - potopili sve legende.

Utvrđeno je kako pronađeni predmet svojim dimenzijama, oblikom i materijalom ne odgovara specifikacijama mornaričkog pomorskog brodskog sefa, već kako je riječ o ostacima pomorskog stroja odnosno krmene konstrukcije, rekao je Saša Denegri s Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, objašnjava Saša Denegri, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, Split.

Koje razočaranje! Re d' Italiju pratimo od njezina otkrića 2005., plovili smo i s francuskim istraživačkim brodom koji je podmornicama pokušao rasvijetliti tajne olupine za kojom se tragalo više od stoljeća.

Tajni u Jadranu ima jako puno, ali konkretno u vezi olupine broda Re d' Italia sve ideje i spekulacije vezane uz potencijalno blago su samo spekulacije i ništa više od toga, kaže Denegri.

I bez blaga, sefova i zlata ostaje ova oklopnjača uronjena u legende i povijest. Zaštićeno je kulturno dobro i plava grobnica, ovdje zauvijek sniva 390 duša mornara s Re d' Italije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!