11:22 / 25.08.2019.

Autor: HRT

Krijumčar i dalje u bijegu

-

-

Foto: - / -

Steže se obruč oko krijumčara koji je s 11 migranata, bježeći od policije i pokušavajući njihova vozila izgurati s ceste, sletio u Kupu.
Krijumčar koji je s 11 migranata, bježeći od policije, sletio u Kupu i dalje je u bijegu. 10 migranata, među kojima i djeca, spašeni su, jedna je žena smrtno stradala.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- "Ne protjerujemo migrante u BiH"
Policija je, potvrdio je u našem središnjem Dnevniku u nedjelju Josip Ničeno, načelnik Uprave za granicu, na Bajakovu uhitila osobe koje se dovode u vezu s krijumčarem koji je pobjegao u minsko polje. 

Na graničnom prijelazu Bajakovo zadržane su tri osobe koje dovodimo u vezu krijumčarenjem migranata i događajem kod Slatine Pokupske, izjavio je Zoran Ničeno

Dodao je da među njima nije vozač kombija za kojim policija intenzivno traga, ali kako vjeruje da te osobe mogu dati kvalitetne informacije o njemu. Imamo određene informacije o mogućem počinitelji i intenzivno tragamo za njim, dodao je.

Dario Kačmarčik, glasnogovornik PU sisačko-moslavačke, novinarima je otkrio da su osobe koje su se nalazile u kombiju smještene u policijsku postaju Glina.

Tamo će se obaviti obavijesni razgovor o okolnostima noćašnjeg događaja, u cilju pronalaska vozača. Za njim se, rekao je, intenzivno traga, uključeni su svi policijski službenici - od specijalne, preko interventne do granične, kao i potražni psi.

Četvero djece u dobi od tri do devet godina u pratnji oca trenutačno se nalaze u Općoj bolnici Sisak.  
- Jutros prije 9 sati hitnom medicinskom pomoći kod nas na pedijatriju je dovezeno četvero djece u pratnji oca. Djeca su došla u lošem stanju, iscrpljeni, povraćali su, bili su dehidrirani. Tu smo ih pregledali, uputili na obradu, bili su pregledani i na kirurgiji te smo ih nakon toga odlučili ostaviti u bolnici. Dobit će infuzije i ostati na kratkom promatranju, rekla je dr. med Mateja Zlomislić, specijalist pedijatar.

Kaže kako je policijski službenik koji je u njihovoj pratnji rekao da je s njima bila i majka koja je navodno poginula. 

Na pitanje novinara potvrdila je da su u pitanju državljani Afganistana koji su, navodno, neko vrijeme boravili u kampu za izbjeglice u BiH.

Podsjetimo, u mjestu Slatina Pokupska, policijski službenici su pokušali zaustaviti kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka koje se na svjetlosne znakove nije zaustavilo, već je vozač ubrzao brzinu kretanja uslijed čega je sletio u rijeku Kupu, priopćila je policija.

- Dana 25. kolovoza oko 3 sata iza ponoći, na glinskom području u mjestu Slatina Pokupska, policijski službenici su, tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, pokušali zaustaviti kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka koje se na svjetlosne znakove nije zaustavilo, već je vozač ubrzao brzinu kretanja uslijed čega je sletio u rijeku Kupu, navodi se u priopćenju.

Tom prilikom vozač je iskočio iz kombi vozila i pobjegao prema minski sumnjivom području, ostavljajući kombi da tone. Policijski službenici koji su se našli na mjestu događaja krenuli su spašavati osobe iz kombija te razbili staklo, navode iz policije dodajući da su, prema do sada utvrđenom, policijski službenici iz kombija iz rijeke spasili 11 migranata, međutim, jedna ženska osoba je kasnije tijekom pružanja liječničke pomoći na mjestu događaja preminula.

Lokalni stanovnici kažu da je krijumčar pobjegao u minski sumnjivo područje, ali pretpostavljaju da je riječ o osobi koja dobro poznaje teren.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!