SDP kritizirao projekt cjelodnevne škole

03.05.2023.

12:36

Autor: HRT/D.M.

Sabina Glasovac

Sabina Glasovac

Foto: HTV / HRT

Za dva dana istječe rok za prijavu osnovnih škola u eksperimentalni projekt cjelodnevne nastave. Oštru kritiku uputio je SDP. 

Poručuju da se dobra ideja jednosmjenskog rada kontaminirala, a cijelom se projektu pristupilo diletantski. Učitelje koji bi projekt trebali provoditi, tvrde, nitko ništa nije pitao, a kurikul prema kojem bi trebali od rujna raditi - ne postoji. Posljednjih dana, poručuju, sve su jači pritisci na škole.

Potpredsjednica SDP-a Zagreb i voditeljica SDP-ova Savjeta za odgoj i obrazovanje Tanja Djaković kazala je kako se "vrše pritisci na način da se traže očitovanja škola o izjašnjavanju Školskog odbora, Učiteljskog vijeća, Vijeća roditelja i slično nakon što su te odluke donesene."

- Mi u SDP-u smatramo u SDP-u da je prilikom izrade ovog programa u prvom koraku trebalo ići na osiguravanje infrastrukturnih preduvjeta za rad u jednoj smjeni. Nakon toga je trealo postojeće modele produženog boravka koji postoje te riječki model unaprijediti i nadograditi kako bi se proširio po cijeloj Hrvatskoj, poručila je potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac

Glasovac je podsjetila da se prema Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja je jednoglasno usvojena 2014. godine, treba provoditi devetogodišnja osnova škola. Sadašnjoj ideji o reformi nedostaje vrijeme od jedne godine u koje je bi se rasporedili previše zgusnuti programi i smanjilo opterećenje učenika i nastavnika, smatra.

- U centru ideje reforme koja se provodi sada jest novac a ne djeca. Lijepo je da imamo novaca, ali ključ uspjeha reforme je čovjek, kazala je potpredsjednica SDP-a i dodala da su učitelji potpuno poništeni jer ih nitko nije niza što pitao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!