"Kritiziraju je, a iz hrvatske Wikipedije prepisuju svi - od političara do znanstvenika"

10.02.2018.

17:37

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Sljedeći tjedan bit će točno 15 godina otkako Wikipedija, odnosno slobodna enciklopedija na internetu postoji i na hrvatskom jeziku.
Sljedeći tjedan bit će točno 15 godina otkako Wikipedija, odnosno slobodna enciklopedija na internetu postoji i na hrvatskom jeziku.

Mnogi ne znaju da članke na Wikipediji pišu isključivo volonteri čija dob nije ograničena, često i pod nadimkom. Učenici zagrebačke 16. Gimnazije imali su priliku jednog od administratora, volontera koji na hrvatskoj Wikipediji radi gotovo od samih početaka, pitati sve što ih zanima o toj, za njih omiljenoj tražilici.

Sve ih je zanimalo, primjerice koliko članaka dnevno im dolazi kao prijedlog. Darko Čokor, suradnik u Wikipediji, otkrio im je taj podatak. Mjesečni prirast hrvatske Wikipedije je do tisuću članaka. Svi suradnici su volonteri. Osim na točnost itekako paze i na primjerenost sadržaja.

Čokor kaže kako mnogi kritiziraju Wikipediju da je površna i nedorečena, a rado iz nje prepisuju svi - od političara do znanstvenika. "Ja se često vidim u mnogim člancima kad nas navode za izvor", kaže.

I profesorica hrvatskog jezika Ivančica Fett Škvarić u Suhopolju zna koliko njezinim učenicima Wikipedija znači, često ih ulovi kako s nje prepisuju za domaće zadaće. "Zna se dogoditi da učenici prepišu činjenice sa Wikipedije i onda im pokažem i dokažem da to nije potpuno dobro", kaže ona.

Da Wikipedija nikako nije konkurencija knjigama, slaže se i Čokor koji je često u knjižnici i kaže - "knjiga zna ako ja ne znam".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!