21:34 / 28.12.2019.

Autor: Žana Morović/IMS/HRT

Krivolovci i dalje pustoše morsko dno

-

-

Foto: - / -

Sve što ulove ide u Italiju gdje je kilogram školjke "rumenke" pet eura, a "prnjavice" desetak eura.
Hrvatsko more ugroženo je i zbog pretjeranog izlova školjki. Prije dva mjeseca uvedena je zabrana, no krivolovci za to ne mare. Pustoše morsko dno, a školjke plasiraju na crno tržište, većinom u Italiji. Ugrožen je cijeli ekosustav, pokazuje to i primjer iz Paškog zaljeva.

U akciji snimljenoj amaterskom kamerom prije 15-ak dana kod Zubovića, na Pagu, policija je pronašla 40 kg ilegalno izlovljenih školjki. "Ovi što školjke love imaju grabljice i oni samo kopaju i ulove od najmanje do najvećege. I tako će dok ne unište sve, kaže Dario Zubović. Sve što ulove, dodaje Tihomir Kustić ide u Italiju gdje je kilogram školjke "rumenke" pet eura, a "prnjavice" desetak eura.

Pustošenje morskog dna - za neke je brza zarada, dok ih na djelu ne uhvate policija i inspektori. Odlučni su otočani i dalje motriti na svoje paške uvale. Prijavljivati svakog krivolovca, makar bio i iz susjednog mjesta.

Ministarstvo poljoprivrede u čijoj je nadležnosti ribarska inspekcija - u dopisu nam tvrdi da će u suradnji s policijom i carinom pojačano kontrolirati provedbu odluke o zabrani izlova školjaka, puževa, spužvi i bodljikaša u paškoj vali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!