14:08 / 10.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Krivotvorili novčanice od 500 i 1000 kuna i stavljali ih u optjecaj širom Hrvatske

Ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Krivotvorenim novčanicama trojac je kupovao kućne potrepštine, cigarete, cvijeće, voće i povrće na tržnicama te njima plaćao usluge u ugostiteljskim objektima.
Zagrebačka policija prijavila je 57-godišnjaka, 62-godišnjaka i 55-godišnjakinju koji su izrađivali novčanice u apoenima od 500 i 1000 kuna i potom ih stavljali u optjecaj na području cijele Hrvatske.

Osumnjičenici su uhićeni sinoć u akciji koja je provedena na području Zagreba u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziraog kriminaliteta (USKOK). Tijekom pretraga njihovih domova pronađeno je više mobitela i SIM kartica raznih operatera, nedovršene krivotvorene novčanice i 'filmski novac' u apoenima od 500 eura.

Sumnja se da je trojac, zajedno sa zasad nepoznatim osobama, izrađivao novčanice u apoenima od 500 i 1000 kuna koje su stavljali u optjecaj plaćajući njima artikle u trgovinama, kafićima i slastičarnicama na području cijele Republike Hrvatske.

Prema sumnjama policije, trojac je od svibnja 2019. pa do uhićenja u najmanje 15 navrata stavljao u optjecaj novčanice istog serijskog broja na području Zagreba, Varaždina, Opatije, Medulina, Petrinje i Pazina.

Krivotvorenim novčanicama je trojac kupovao kućne potrepštine, cigarete, cvijeće, voće i povrće na tržnicama te njima plaćao usluge u ugostiteljskim objektima.      

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!