21:18 / 21.12.2021.

Autor: Marko Percan/Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/HRT

Kriza u pulskoj gradskoj vlasti

Kriza u pulskoj gradskoj vlasti

Kriza u pulskoj gradskoj vlasti

Foto: HTV / HRT

Na sjednici pulskog Gradskog vijeća odlučeno je da Grad neće prodati nekoliko parcela čiji je vlasnik. Riječ je o zemljištu koje je gradonačelnik Filip Zoričić namjeravao prodati kako bi se namaknuo novac za iduću godinu. No, koalicijski partneri iz platforme Možemo! glasali su protiv prodaje i izazvali političku krizu u pulskoj gradskoj vlasti.


Kap koja je prelila čašu u nategnutim odnosima bila je sinoćnja sjednica pulskoga gradskog vijeća i točka dnevnog reda o prodaji tri gradske parcele, čime se trebao namiriti minus u proračunu. Platforma Možemo prijedlog nije podržala, prodaja nije prošla.

- Mene kao gradonačelnika se dovodi u nezgodnu situaciju, ja kao odgovoran čovjek morao sam reći da to nije dobro za našu političku budućnost, za samo funkcioniranje grada jer ne možemo na takav način funkcionirati, što će donijeti politička budućnost vidjet ćemo, međutim mislim da je u ovoj programskoj koaliciji više nema, kazao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Koordinatorica platforme Možemo! Dušica Radojčić danas nije odgovarala na naše pozive. No čini se da je do raskola došlo i među samim članovima platforme. Članica Možemo i županijska vijećnica Koviljka Aškić napustila je pulsku podružnicu i vijećnički mandat stavila na raspolaganje. Treći koalicijski partner, SDP, danas ipak spušta loptu na zemlju. 

- Ako konkretno mislite na odluku kolega iz Možemo, oni će morati sami obrazložiti zašto su tako glasali i mi očekujemo od njih da oni nama pojasne njihove odluke. Koalicija i dalje funkcionira, odluke su donesene takve kakve jesu, rekao je predsjednik pulskog SDP-a Igor Belas.

Oporbeni IDS ističe da je prvi put u 15 godina Pula u političkoj krizi, a proračun u minusu. 

- Odrekli su se 50 milijuna kuna, nažalost tih 50 milijuna kn neće se moći utrošiti u komunalnu infrastrukturu i najveći krizu tu će osjetiti građani Grada Pule, upozorio je Daniel Deković, predsjednik pulskog IDS-a.

A pulska gradska vlast će po svemu sudeći u novu godinu ući duboko podijeljena. Na koji će se način ta kriza riješiti, pokazat će pregovori u idućim tjednima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!