Križanić: Najveći problem - vozila bez zimske opreme

04.02.2018.

00:53

Autor: HRT

Ivica Križanić

Ivica Križanić

Foto: - / -

Često vozači prigovaraju da ceste, kad ima oborina, nisu crne, ali to je jednostavno nemoguće postići, rekao je Ivica Križanić iz HAK-ova centra za održavanje i kontrolu Ivanja Reka.
Ivana Mišlov iz Hrvatskog autokluba potvrdila je za HRT-ov Dnevnik 3 informacije da zbog obilnog snijega nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

Mišlov
je kazala da vremenski uvjeti za ovo doba godine nisu neuobičajeni, posebno za područje Gorskog kotara i Like. 

Vjetar i nanosi snijega stvarali su dodatne teškoće. Na Jadranskoj magistrali vjetar otežava prometovanje pojedinim skupinama vozila:
- između Karlobaga i Svete Marije Magdalene smiju prometovati samo osobna vozila
-  između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom
- između Bakra i Novog Vinodolskog na DC8 i na A7 između čvorova Draga i Šmrika zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle
, izjavila je Mišlov.


Križanić: Dok je snijeg ovakvog intenziteta, nemoguće je očistiti cestu da bude crna

Ivica Križanić iz HAK-ova centra za održavanje i kontrolu Ivanja Reka za HRT-ovu emisiju "Tema dana" rekao je da su za osobna vozila sve dionice autocesta prohodne. Čiste ih 183 vozila raspoređena u 26 tehničkih jedinica koje pokrivaju sve dionice autocesta.

Istaknuo je da će sve ceste biti očišćene do asfalta nakon što snijeg prestane padati. Često vozači prigovaraju da ceste, kad ima oborina, nisu crne, ali to je jednostavno nemoguće postići. Čistimo ih sukladno pravilniku koji je usklađen s državama EU-a, a to je da može biti maksimalno 10 cm snijega. Mi čistimo daleko ispod te granice. Dok su padaline ovakvog intenziteta, nemoguće je cestu očistiti da bude crna, kazao je Križanić. Potvrdio je da se raspolaže s dovoljnom količinom soli za posipanje cesta za ovu sezonu te da je u protekla 24 sata potrošeno oko 3000 tona.

Naglasio je da su zimi jedan od najvećih problema u prometu vozila bez propisane zimske opreme. 

Josip Mataja, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, dodao je da zimske gume na vozilu treba imati i u slučaju kada nema snijega, ali se temperatura spušta ispod 6 ili 7°C.

Godišnje zabilježimo oko 1000 prekršaja što se tiče vožnje u zimskim uvjetima s ljetnim gumama. Policija će takvog vozača isključiti iz prometa, a ako ga opet zatekne u prometu, tada slijedi stroža kazna, rekao je Mataja.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!