16:32 / 01.11.2018.

Autor: Renata Ostović/P.F./HRT

Krizantema - cvjetna kraljica jeseni najčešći ukras groblja

-

-

Foto: - / -

Onima koji ih uzgajaju to su dani najvećega posla. Krizanteme su preplavile tržnice, trgovačke centre, cvjećarnice, štandove. Raznih veličina, boja i cijena. Kupci su zadovoljni.
Cvjetna kraljica jeseni, krizantema u Hrvatskoj i zemljama istočne i srednje Europe najčešći je ukras groblja za blagdan Svih Svetih i Dušni dan. Onima koji ih uzgajaju to su dani najvećega posla.

Iako im je proizvodnja ukrasnog bilja osnovni posao, u valpovačkoj obitelji Fuderer uzgoj krizantema obiteljska je tradicija. I to već pola stoljeća.

Puno je, kaže, posla oko krizantema. Proizvodnja je sve skuplja, a cijena već godinama ista. Baš kao i kupci, jer krizanteme, špine i margarete isključivo prodaju u svojoj cvjećarnici.

A krizanteme, kraljice jeseni, preplavile su i središnju osječku tržnicu. Raznih veličina, boja i cijena. Kupci su zadovoljni. Izbor cvijeća i ponuda je prebogata. Cijene su više nego umjerene, iste kao lani. I sad je samo stvar u tome da se ljudi odluče kakvu će boju i koju veličinu, rekla je jedna gospođa Jasna Lederer kupujući cvijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!