06:44 / 19.02.2021.

Autor: Sanja Kos Bojanić/Regionalni dnevnik

Križevcima je bitno da bude zeleno

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

U Križevcima planiraju do 2030. postati energetski neovisan grad. Zelena energija, solarni paneli na obiteljskim kućama i javnim zgradama djelić su toga plana. O obnovi starih zgrada u središtu Križevaca razmišlja se kroz korištenje obnovljivih izvora energije. 

Posljedice petrinjskih potresa vidljive su i u Križevcima. Na 140 kuća zgrada i objekata u središtu grada vidljiva su oštećenja, a na njih desetak označena su kao kritična. Iako će njihva obnova biti dugotrajna u Križevcima su odabrali put.

- Bitno da bude zeleno, da bude održivo. Da ne idemo utabanim stazama, jer je upravo cilj postati grad najbolji za život. Promovirati demokratizaciju i zelena načela tranzicije te promijeniti paradigme dosadašnjeg načina gradnje. Usmjerenost na obnovljive izvore energije i zelene tehnologije, kaže gradonačelnik Mario Rajn.


Sa svojim zelenim planom Križevci su krenuli i prije nego li ga je Europska unija zadala kao glavnu razvojnu strategiju. Solarni paneli već proizvode električnu energiju u nekoliko obiteljskih kuća, grad sufinancira nove solare.


- Križevci su bili prvi u mnogim stvarima. Građani su uključeni u postavljanje solarnih panela. Imali smo i edukaciju za energetske savjetnike, a pomogli smo i u uspostavljanju lokalne energetske zadruge Klik, tumači Sandra Vlašić iz Zelene energetske zadruge.


Plan im je Križevce i 59 naselja povezati javnim međumjesnim prijevozom koji koristi zeleni vodik i koristiti geotermalne bušotine u centru grada za potrebe grijanja javnih ustanova. Smisao je, kaže ravnatelj Regionalne enegetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julio Domac - "da ljudi koji ovdje žive i rade uživaju benfite vlastitog obnovljivog izvora energije."


Među ostalim pozitvan primjer gradnje i obnove starih zgrada su i solarni paneli na zgradi Tehnološkog parka. U planu je da svaka od starih zgrada koja će se obnavljati u gradskom središtu koristi zelenu infrastrukturu i obnovljive izvore energije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!