10:28 / 08.07.2020.

Autor: DJH/HRT

Krizmanić: 15 minuta je dovoljno

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Brojni roditelji, udruge, psiholozi, protestirali su zbog odluke Ministarstva zdravstva da roditelji mogu biti s bolesnom djecom u bolnici samo 15 minuta.
Brojni roditelji, udruge, psiholozi, protestirali su zbog odluke Ministarstva zdravstva da roditelji mogu biti s bolesnom djecom u bolnici samo 15 minuta.

Mirjana Krizmanić
, psihologinja, javno je istupila i rekla kako je 15 minuta dovoljno, a o tome je govorila u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Ravnatelj Klaićeve: Roditelji su nam partneri, mjere su nužno zlo
Duži posjeti djeci u bolnicama? Capak: Razgovaramo, mislim da će se to dogoditi

Naglasila je kako nije dobro da su djeca u bolnici, no ona su tamo zato što su bolesna.

- Ona su tamo da im se pomogne i za njih je to strana okolina. Ona veći dio dana u bolnicama provode vrijeme sa sestrama i liječnicima te s drugom djecom u bolničkoj sobi, rekla je i dodala kako se oni vrlo brzo privikavaju na tu sredinu zato što su vrlo adaptibilni. Oni razgovaraju, igraju se, diskutiraju i imaju društvo. Kada dođe roditelj on prilagodbu djeteta na bolnicu prekida zato što mu se dijete veseli, zato što se dijete uzruja kada roditelj ponovno odlazi.

Rekla je kako je dobro da roditelj vidi dijete, pomiluje ga, ali to treba trajati što kraće kako se ne bi djetetova prilagodba na bolničku okolinu, bolničku djecu i liječnike prekidala, naglasila je Krizmanić.

- Petnaest minuta je puno više u djetetovom životu nego u mojem. Bitno je da je svaki dani i da je zaista toplo, te da je roditelj brižan i posvećen djetetu. Ako je to svaki dan, dijete će lakše podnijeti bolnicu nego da roditelj ostane sat vremena i onda dijete opet ostane neprilagođeno i izvučeno iz sredine u kojoj mora ostati, naglasila je.

Rekla je kako je u ovoj situaciji roditeljima puno teže nego djetetu.

- Djeca su puno prilagodljivija, ona ostaju s drugom djecom, naglasila i dodala kako im je puno bolje da roditelji ostanu 15 minuta i da im se posvete, nego da kod njih u bolnici ostanu sat vremena i odjednom se dignu i odu, rekla je i dodala kako je ovakav protokol smišljen zato što liječnici znaju što rade i treba s povjerenjem prihvatiti njihove mjere zato što su one i sa psihološkog stajališta za djecu dobre.

Na pitanje kako pristupiti djeci raznih dobnih skupina u bolnici, Krizmanić je rekla kako mala djeca do godine dana ništa ne razumije osim da nije s roditeljima.

- S njima se treba igrati kao što se igramo i doma, oni iznad dvije godine znaju da nisu doma i s njima treba biti nježan, uz njega i treba s isključivo njemu posvetiti i ne pred njim razgovarati s liječnikom, sa sestrom i pitati za savjet, a dijete samo leži u krevetu. To je najčešća pogreška koju i sama pamtim kada sm bila u bolnici kao dijete, naglasila je.

Istaknula je kako se starijoj dobi djece treba pristupiti tako da je ono sada tu zato što se mora liječiti, da mu se kaže da će roditelji doći svaki dan, da svi na njega misle i da mu se vesele što će se vratiti iz bolnice.

Na pitanje kako se roditelj može kontrolirati kada dijete plače, Krizmanić je rekla kako odrasli čovjek to mora moći.

- Roditelj može plakati kada izađe iz djetetove sobe, ali ne pred djetetom. Znam da je to teško, ali o tome ovisi njegovo zdravlje, naglasila je.

Zaključila je da dijete kada je već bolesno, najbolje je za njega da je u bolnici te da roditelji moraju biti mirni kako bi djetetu dolazili i tako će najviše pomoći svome djetetu.

- Svojim mirom, blagošću i očitom naklonošću najviše će im pomoći, rekla je.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!