11:56 / 19.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Krizmanić izbrisan iz HDZ-a

-

-

Foto: - / -

Dramatičan post u Facebook-grupi #spasime objavila je kći člana HDZ-a iz Požege. Oca je optužila za teško obiteljsko nasilje kojem je bila izložena zajedno s majkom.
Na postu u Facebook-grupi #spasime Igora Krizmanića, člana HDZ-a iz Požege, kći je optužila za teško obiteljsko nasilje kojem je bila izložena zajedno s majkom.

Krizmanić je podnio ostavku na sve stranačke dužnosti te izašao iz Gradskog vijeća. Na večerašnjem sastanku glavnog odbora HDZ-a Požeško-slavonske županije njegovu su ostavku prihvatili, a izbrisan je i iz članstva stranke. 

Željko Glavić,
predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, kazao je večeras da je jutros od Krizmanića zatražio da svoj slučaj rješava izvan stranke.

Igor Krizmanić poručio je prijepodne da priča nije istinita. - Iskreno podržavam svaku borbu protiv obiteljskog nasilja. Ne želim da moji privatni problemi štete ugledu HDZ-a, stranke koju volim i za koju sam se borio te do okončanja pravnog postupka zamrzavam svoje članstvo u stranci i povlačim se sa svih stranačkih dužnosti", stoji u Krizmanićevu pismu predsjedniku Županijskog odbora HDZ-a i predsjedniku Gradskog vijeća Željku Glaviću.

Plenković: HDZ ne tolerira nasilje

- To je jasan signal da HDZ ne tolerira nasilje. Ne znam kako se to događa, ali stalno je nešto vezano za Požegu. Mislim da se radi o slučaju otprije 15 godina. Nikakvih saznanja o tome nisam imao. Nemam dovoljno informacija da bih više rekao. Time se bave županijska i gradska organizacija, izjavio je komentirajući slučaj premijer Andrej Plenković. Na pitanje novinara da komentira slučaj Nelle Slavice iz Šibenika koja je navodno članica i HNS-a i HDZ-a, premijer je kazao kako ni o tome ne zna detalje te da mu je provjera slučaja u Požegi bila prioritet. 

Plenković je kazao da se poduzima mnogo toga u provedbi Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ustvrdio je da u njegovu dolasku na subotnji prosvjed inicijative #SpasiMe nema nikakve samopromocije. Dodao je da se vlada angažirala i prije, no da se državni mehanizmi zbog zakonskih okvira, institucionalnih nedostataka i nedovoljne koordinacije nisu s tim problemom uhvatili u koštac. Dodao je da su to procesi koji zahtijevaju vrijeme i ocijenio da je dobro da građani i incijative jasno artikuliraju koliko je problem nasilja velik.- Gospodin Krizmanić nalazi se na istaknutim dužnostima u stranci pa smatramo da bi svoj privatni život trebao rješavati u nadležnim institucijama. HDZ neće tolerirati niti obiteljsko nasilje niti bilo kakvo devijantno ponašanje te mu je u tom smislu poslan jasan 'signal' na koji je on danas prijepodne odgovorio priopćenjem u kojem odstupa sa svih stranačkih dužnosti i izlazi iz Gradskog vijeća Požege, poručio je Željko Glavić.

- Kad smo forimirali grupu pozvali smo sve žrtve nasilja da nam pošalju mail ili poruku u inbox. Zapravo mi ne možemo zaštititi žrtvu od medija koji će slučaj istraživati. Ako netko - žena, kći ili sin nekog političara ili političar sam javno objavi. Tu bih stala s ovom pričom. Vjerujem da svi moramo imati poseban pijetet prema žrtvi nasilja. Ako svatko od nas ne poduzme osobnu građansku odgovornost, teško će se nešto promijetiti, kakav god se zakon donese, kazala je Jelena Veljača. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!