Krizme bitno drugačije nego inače

23.04.2021.

20:02

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Krizme za vrijeme korone, 23.4.2021.

Krizme za vrijeme korone, 23.4.2021.

Foto: HTV / HRT

Loša epidemiološka situacija dovela je do odgode prvih pričesti i krizmi. Ta je odluka na snazi u cijelom priobalju i Varaždinskoj biskupiji. Doduše, u Porečkoj,  Pulskoj i Zadarskoj nadbiskupiji nema krizmi, ali ima prvih pričesti. U ostatku Hrvatske sakramenti se slave uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.


Galerija
Krizme u vrijeme korone, 23.4.2021., Foto: HTV/HRT
Krizme za vrijeme korone, 23.4.2021., Foto: HTV/HRTKrizme u vrijeme korone, 23.4.2021., Foto: HTV/HRTmons. Zlatko Koren, Foto: HTV/HRTKrizme u vrijeme korone, 23.4.2021., Foto: HTV/HRTMilan Mužina, župnik Župe Svetoga Pavla u Puli, Foto: HTV/HRT

U zagrebačkoj obitelji Sesar sve je spremno za sutrašnji veliki dan. Lorena će primiti sakrament potvrde.

- Sve je spremno, pripremila sam haljinu još ću frizuru sutra riješiti. Jako sam sretna i stvarno mi je bitno što će se održati ta krizma da mogu primiti sve te darove Duha Svetoga, time postajem i zrelija i jedva čekam sutra, govori Lorena Sesar.

Zbog epidemioloških mjera, roditelji u crkvu neće moći, ali imat će priliku sve pratiti.

- Kumovi i krizmanici će moći biti u crkvi i tu će biti fizički razmak između njih, međutim svi ostali su pozvani da prate preko Youtube kanala. Roditelji mogu eventualno biti u dvorištu ako žele, kaže Lorenina majka Martina Sesar.

U zagrebačkoj nadbiskupiji crkve su otvorile svoja vrata za primanje sakramenata. Na koji način će se održati, ovisi o broju prvopričesnika i krizmanika, ali i veličini crkve.

- Ovisi o tome da li je u toj crkvi moguće čuvati potrebnu distancu s tim brojem ljudi. U nekim župama će slavlje sakramenta svete potvrde i prve svete pričesti biti i u više grupa upravo kako bi se svima koji žele doći i sudjelovati omogućilo da mogu sudjelovati a da pritom, opet ponavljam, pazimo jedni na druge, govori mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

Paziti treba i na slavljima. Na istoku Hrvatske preporuka je da ona budu skromna - u najužem obiteljskom krugu.

- Obiteljski objed neka se organizira isključivo u vlastitom domu, kaže se u dijelu priopćenja Đure Hranića, nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Veća okupljanja predstavljaju i veću opasnost od širenja zaraze koronavirusom.

- Vidim da su neki županijski stožeri i biskupije svjesni te činjenice išli na odgađanje. Ja mislim da su to, gledajući ukupnu sliku, dobre odluke, ističe načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Ta odluka na snazi je u Varaždinskoj biskupiji i na cijelom priobalju.

- Ovih dana dobili smo dopis od Stožera i od naše biskupije da se krizma ne može održati prije 15. svibnja. Prva pričest se može održati. Moći će biti prisutni samo roditelji, kaže Milan Mužina, župnik župe Svetoga Pavla u Puli.

Uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i nošenje maski u crkvama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!