12:26 / 11.01.2019.

Autor: E.L.S./HRT/Hina

Krizni eko stožer Marišćina traži smjenu direktora tvrtke Ekoplus

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni je problem nastanka smrada i opasnih plinova zajedničko odlaganje otpada na Marišćini i nužno je prestati dovoziti biootpad.
Udruga Krizni ekostožer Marišćina traži zatvaranje Županijskog centra za gospodarenje otpadom dok se biootpad ne počne odvajati i odvoziti u kompostane. Tako sumporovodik i opasne čestice gotovo svakodnevno prelaze granicu štetnosti i truju mještane.

Traže i smjenjivanje Josipa Dedića, direktora tvrtke Ekoplus koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, na temelju njegove najavljene ostavke ako se problem smrada s Marišćine ne riješi do kraja 2018.

- Župan Komadina mora prihvatiti ostavku direktora Centra za gospodarenje otpadom jer nije do kraja 2018. riješio probleme s neugodnim mirisom i opasnim tvarima - poručuju iz udruge.

Županu su poručili da pri odabiru sljedećeg direktora Ekoplusa, s obzirom na to da je PGŽ, uz Grad Rijeku, Općinu Viškovo i komunalno društvo Čistoća jedan od vlasnika te tvrtke, vodi računa da to bude čovjek koji može i zna kako riješiti probleme Marišćine.

Glavni je problem nastanka smrada i opasnih plinova zajedničko odlaganje otpada na Marišćini i nužno je prestati dovoziti biootpad.

- Neka Komunalno društvo Čistoća odmah počne s odvajanjem otpada i poštovanjem hrvatskih zakona, Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Uredbe o gospodarenju otpadom. Očekujemo i od Općine Viškovo i od Grada Rijeke da promijene svoje sramotne odluke o gospodarenju otpadom, komunalnim otpadom da pomiješano smeće odlazi na Marišćinu - izjavila je Mirna Međimorec iz udruge Krizni ekostožer Marišćina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!