14:55 / 31.01.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/V.K./P.F./Hina/HRT

Krizni stožer za koronavirus: Sve službe spremne, nadzor granice

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Novi ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako će se zbog epidemije izazvane koronavirusom danas održati sastanak kriznog stožera na kojemu će se odrediti mjere protiv njegova širenja.
Održana je konferencija za novinare kriznog stožera Ministarstva zdravstva za koronavirus. Stožer sve prati i u kontaktu je s međunarodnim inistitucijama, a predložio je i osnivanje nacionalnog kriznog stožera, što je ministar i prihvatio.

U stožeru ističu da su sve službe spremne, intenzivno se nadzire granica, osigurava zaštitna oprema, no razloga za zabrinutost zasada nema. Ipak, pozivaju na oprez.

Tevšić: Mala je vjerojatnost da se virus prenese brodom iz Kine
U Klinici Fran Mihaljević pripremljena soba za zaražene koronavirusom

- Definirat ćemo mjere koje će morati biti podignute na veću razinu da bi spriječili unos infekcije i nekontrolirano širenje u Hrvatskoj, rekao je Beroš novinarima u Hrvatskom saboru.

Novi ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako planira kontaktirati s čelnicima Svjetske zdravstvene organizacije i europskom povjerenicom za zdravstvo radi koordiniranja daljnjih akcija.

- Hrvatska kao predsjedateljica Vijeća Europske unije ima određene obveze, rekao je novi ministar kratko nakon što je dobio povjerenje Sabora.

- Situacija nije dobra, iz dana u dan broj oboljelih i umrlih raste, kaže Beroš. Ističe kako je važno u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo podignuti stupanj pripreme za zdravstveni nadzor.
Nadzor svih osoba koje dolaze iz kriznih žarišta

U Ministarstvu zdravstva sastao se krizni stožer, aktivira se i nacionalni.

- Podignute su mjere opreza, preporuke za zemlje EU-a, i mi ćemo isto tako raditi nadzor granica kao što to radimo i sada, ali ćemo intenzivirati, rekla je načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.

Nemoguće je, kažu u kriznom stožeru, kontrolirati sve putnike, no oni koji dolaze iz zemalja u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze pregledavat će se i nadzirati.

- Što znači da će osoba biti kod kuće i neće smjeti izlaziti iz kuće. Bit će dnevno kontaktirana od strane epidemiologa ima li temperaturu ili bilo koje druge simptome. Ako nema, sve je u redu, a ako ima, pokrenut će se mehanizam dijagnostike i eventualne hospitalizacije ili izolacije, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capek.

Sve informacije o koronavirusu ažurirat će se na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a organizira se i sastanak svih ministara zdravstva Europske unije.

Beroš je prije tijekom dana potvrdio evakuaciju četiriju hrvatskih državljanki iz Kine na jug Francuske, no zbog drugih obveza koje je imao tijekom prijepodneva pojedinosti nije iznosio. Najvjerojatnije će biti u karanteni 14 dana, nakon čega bi se mogle vratiti u Hrvatsku.


Beroš o aktivnostima do kraja mandata

Beroš je ponovio da će se do kraja mandata posebno usmjeriti na plaćanje prekovremenih sati medicinskom osoblju te odlazak liječnika i medicinskih sestara.

Novac za prekovremene sate, uvjeren je, pronaći će se. Liječnici koji pošteno rade posao moraju za to biti plaćeni, kaže Beroš te dodaje da je o tome razgovarao s premijerom i glavnom državnom rizničarkom.

- To su problemi koji traju dugo, no moramo ih početi rješavati, ljudi nam odlaze, poručio je.

Novi ministar, koji je dobio glas 81 zastupnika, izrazio je nadu da će svojim trudom i povjerenjem opravdati povjerenje svih, dakle i onih koji mu nisu dali glas.

Na konstataciju da je bio prvi ministar s rukom na srcu dok daje prisegu i pitanje što je time htio poručiti, Beroš odgovara: "Da to radim od srca za naš narod".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!