06:59 / 19.05.2021.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Krka dočekuje goste

Skradinski buk

Skradinski buk

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Prošle godine kartu za Nacionalni park Krka kupila je samo trećina posjetitelja u odnosu na godinu prije pandemije. Svaki se gost i ove godine na Krki dočekuje širokih ruku, a djelatnicima je posebno drago što, uz domaće, sve češće mogu pozdraviti i strane turiste.


Na Krki se opet čuju strani jezici. Od početka godine ondje je prošetalo 35.000 gostiju. 

Gost iz Belgije poručuje kako voli prirodu i da mu je ona uvijek draža od gradskog asfalta. A na Krki mu je predivno. 

U Nacionalnom parku Krka poštuju se epidemiološke mjere, a i sigurna je destinacija, što potvrđuje i nacionalna oznaka sigurnosti.

- Priključili smo se Ministarstvu turizma i sporta te dobili oznaku „Safe stay in Croatia”. Svi djelatnici NP-a Krka su se cijepili, koji nisu preboljeli koronavirus, rekla je Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka. 

I od gostiju se očekuje da budu odgovorni. Tako i gost iz Belgije potvrđuje da pazi na na socijalnu distancu, izbjegava velika društva.

Skradinski buk je najfotografiraniji Krkin adut. Svi ga žele vidjeti, a imati ga samo za sebe, pravi je privilegij.

Očaravajući je baš svaki korak uz rijeku. Još se nije rodio onaj tko bi bio imun na njezinu ljepotu, kazali su ljudi iz ovoga kraja.

Rade Klarić, kapetan broda u NP-u Krka, kaže da je Krka lijepa u svim godišnjim dobima i da svako od njih ima posebne čari.

Gosti osim prirode posjećuju i bogatu kulturno-povijesnu baštinu. Dragi su im i izleti brodom. Odnedavno mogu krenuti i na novo formiranu rutu - kanjonom Čikole do jezerskog vrela Torak.

- Kroz tijesni kanjon Čikola već tisućljećima hrli u zagrljaj Krki kako bi se združene prelile zajedno preko posljednje sedrene barijere na Krki - Skradinskog buka, kazala je Katia Župan, rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću, NP Krka.

Djelatnici NP Krka ne žele zaboraviti prošlu godinu. Uzdaju se da će takva biti i ova. „Drže palce” svi da se što prije vrati „stara normalnost”. A prava sezona tek im slijedi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!