20:42 / 30.01.2020.

Autor: I.Z./HRT

Kropek za HRT: Hrvatska je sigurna zemlja

-

-

Foto: - / -

Uz osumnjičenog uhićena je još jedna osoba, koja je danas puštena, a policija i dalje traga za dvojicom pomagača.
Više od dvadeset godina otkad je kontroverzni bankar Ibrahim Dedić u zasjedi smaknut na kućnom pragu - policija je uhitila jednog od počinitelja.

Riječ je o 49-godišnjem Tomislavu Viktoru Basi, navodno bivšem hrvatskom vojniku, koji uz hrvatsko, ima i švicarsko te nizozemsko državljanstvo. Uz osumnjičenog uhićena je još jedna osoba, koja je danas puštena, a policija i dalje traga za dvojicom pomagača.

O tome je u emisji HRT-a Tema dana govorio voditelj MUP-ova Odjela za krvne delikte Ivica Kropek koji je kazao da može potvrditi da se radi o 49-godišnjaku koji ima hrvatsko državljanstvo i državljanstvo još dvije europske države. Dodao je da o ostalim podatcima ne može govoriti zbog daljnjeg kriminalističkog istraživanja. Ističe da rješavanje kaznenog djela starog dvadeset godina pokazuje sposobnost policije. Naglašava da se u ovom dugom periodu intenzivno radilo i da su se prikupljale informacije. Samim time došlo je do stupnja sumnje u počinitelja ovog kaznenog djela.

Kaže da se osumnjičenik nije opirao i uhićen je u prostorijama PUZ-a. O motivima i drugim okolnostima kaznenog djela ne može govoriti jer se kriminalistička istraga nastavlja.

Kropek kaže da statistika pokazuje da u posljednje dvije godine u Hrvatskoj ima manje ubojstava, te da u zadnjih šest godina nije riješeno samo jedno ubojstvo i to ubojstvo Vinka Žuljevića Klice. Napominje da policija i dalje provodi izvide i nada se da će se i to ubojstvo uspješno riješiti.

Navodi da po statistici Eurostata i ostalim statistikama Hrvatska je među sigurnijim zemljama, dodaje da ispred nje nije ni jedna zemlja u okruženju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!