Krovinović: Obnova i život nisu samo zidovi, obnova su i vrijednost tog života

15:42 / 20.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Nezavisni vijećnik grada Petrinje Jasenko Krovinović

Nezavisni vijećnik grada Petrinje Jasenko Krovinović

Foto: HTV / HRT

Uskoro će se napuniti puna godina od razornog potresa na Banovini, koji je imao epicentar nedaleko od Petrinje. Potres je stanovnike ostavio bez krova nad glavom i s teškim traumama, izgubljen je i jedan mladi život, a godinu poslije još se čeka obnova koja se najavljuje.

Nezavisni vijećnik grada Petrinje Jasenko Krovinović kaže kako su očekivanja velika, pogotovo s obzirom na to da su izbori u Petrinji bili upravo nakon potresa.

- Ono što se tiče grada i što bi se od grada trebalo i moglo očekivati je maksimum pomaka od dosadašnje prakse. Na području Županije sisačko-moslavačke bio je najniži stupanj transparentnosti, a nažalost to se događa i dalje – Petrinja je vjerojatno jedini grad u Hrvatskoj koji nije izašao s javnim savjetovanjem oko proračuna, dakle uopće nije bio dostupan ni gradskim vijećnicima ni građanima, a isto je tako i s rebalansom, rekao je Krovinović gostujući u Studiju 4.

Smatra kako je lokalna uprava mogla i morala napraviti više kada je riječ o obnovi.

- Ako ništa drugo, onda u svom samoorganiziranju i pojavnošću pred građanima – minimalno da ih informira koji su koraci i kada će se što zbivati. To u cijelosti nedostaje kako na razini grada, tako i na razini županije i države. Godina dana je prošla, a 50 metara prometnice kroz centar grada, koji guši sav magistralni promet, još nije otvoreno radi imovinsko-pravnih odnosa. Obećanja su došla masovno kao dio predizborne priče, a kada su izbori prošli, ugasila su se svjetla i kamere, a Petrinja, Glina i okolna mjesta žive svojim ne dobrim životom, ogorčen je Krovinović.

Ističe kako se ne radi samo o obiteljskim kućama, već i o raznim institucijama koje trenutno nisu u funkciji.

- Kada će Dom zdravlja biti obnovljen, kada će Hitna pomoć, čija je zgrada razrušena, biti u punoj funkciji? Do dandanas grad još nije uspostavio funkcioniranje vrtića u punom kapacitetu, a pola toga su dali donatori, kaže.

Godinu dana poslije nitko ne može točno reći koliko se građana Petrinje iselilo, ali činjenica je da je u školama manje djece i da više nema dvosmjenske nastave. Prije potresa u petrinjsku srednju školu upisivalo se između 140 i 180 učenika, a nakon potresa taj broj pao je na 51 upisanog srednjoškolca.

- Nemamo kud sa starim ljudima, nemamo kud sa školarcima, nema prostora normalnom i sigurnom životu u centru grada, nema jasnih kapaciteta razvoja okolnih sela i stoga, bez jasnog plana obnove prostora Banovine vrlo je teško dati ikakvu optimističnu sliku života i budućnosti tog kraja. Potencijal i blizina Zagreba sigurno jesu resursi na osnovu kojih se grad i to područje može snažno i postepeno razvijati, ali samo u jasnoj sinergiji i jasnim planovima, kaže Krovinović koji smatra kako će generacija mladih koji proživljavaju trenutnu situaciju u Petrinji biti najveći gubitnici u cijeloj priči.

- Obnova i život nisu samo zidovi, obnova su ljudi, djeca i vrijednost tog života, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!