07:37 / 08.11.2018.

Autor: I.H./HRT

Krsnik: Ne bih se vratio u RH jer ne vjerujem puno hrvatskom pravosuđu

-

-

Foto: - / -

''Osobno, da se zateknem bilo gdje u svijetu i da čujem da postoji nalog za provođenje istrage, ja se ne bih vratio u Hrvatsku, ja baš ne vjerujem puno hrvatskom pravosuđu, niti vjerujem u ovo sve što se događa, mislim da je to jedno lijepo veliko kazalište koje se narodu hrvatskom prikazuje'', kazao je Krsnik.
Izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj tema je radijske emisije ''U mreži Prvog'' urednice i voditeljice Mirjane Grahovac. Gostuju bivši državni odvjetnik Berislav Živković, odvjetnik Krešimir Krsnik i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci.

- Todorić prenoćio u Remetincu pa ide u tužiteljstvo
- Ivica Todorić u Remetincu
- Kuljiš: Todorić je bio paralelna država 

Nakon godinu dana londonske slobode, Todorić je izručen Hrvatskoj, Živković kaže da ga sada čeka davanje iskaza, a pitanje je hoće li se aktivno braniti, pretpostavlja da hoće. ''Nakon toga slijedi odluka o produljenju istražnog zatvora ili ukidanju. Ako je ostao samo još jedan svjedok, znači da osnova za pritvorski zatvor više ne postoji'', dodao je. Rekao je kako je sada pitanje hoće li DORH zatražiti istražni zatvor po osnovi bijega, a tu se razilaze mišljenja pravne struke.

Kazao je kako je žalba već uložena, o njoj će se odlučivati sljedećih dana, u roku od tri dana Vijeće Županijskog suda mora donijeti odluku. ''Istraga može trajati najviše godinu i pol, sada je važan završetak vještačenja, što može dosta dugo trajati'', dodao je. Rekao je da nakon toga DORH odlučuje o tome hoće li podizati optužnicu, a to ne mora biti izvjesno. Smatra da će doći do toga jer bi bilo neozbiljno da se vodi jedna takva istraga, a da DORH na kraju odluči da tu nema ničega.

Mihoci je rekao da je život u zatvoru organiziran slično životu na slobodi - od jutra postoje aktivnosti koje se redovito provode, ali uz ograničenja kretanja pritvorenika. Kazao je kako je sinoć nakon dolaska u zatvor Todorić predan službenicima, uručeno mu je rješenje o provođenju istražnog zatvora, slijedio je postupak prijma, išao je na liječnički pregled, nakon toga u pritvoreničku sobu u kojoj će biti dok stručni tim ne odluči o premještaju u neku drugu. ''Danas će provoditi vrijeme kao svi drugi zatvorenici, neće imati drugačiji status od drugih i bit će upoznat s odredbama kućnog reda, upisan u Maticu osoba u istražnom zatvoru i obavit će se s njime svi ostali razgovori'', kazao je.

U usporedbi s izručenjem Ive Sanadera 2011., a riječ je o slučajevima koji izazivaju velik interes javnosti, Mihoci je rekao da se službenici pravosudne policije i zatvorsko osoblje s time nose sasvim normalno i uobičajeno - procedure su jasne i propisane, a radi se o vrlo profesionalnim kadrovima koji svoj posao obavljaju u skladu sa zakonskim propisima i nema popuštanja u radnjama koje su propisane, neovisno o kojoj osobi se radi. Dodao je da svi prolaze isti tretman i da ista pravila vrijede za sve.

Krsnik je govorio o pravnom putu, rekao je da slijedi uobičajena procedura propisana zakonom. Smatra da Todorić nije bio bjegunac, već da je izašao iz svoje zemlje kao slobodan čovjek i zatekla ga je tjeralica. ''U momentu kada je izašao iz Hrvatske, on nije bio bjegunac. Nakon toga možemo diskutirati je li bjegunac ili ne, hoće li se vratiti ili ne, hoće li se predati tijelima progona ove zemlje ili ne. Osobno, da se zateknem bilo gdje u svijetu i da čujem da postoji nalog za provođenje istrage, ja se ne bih vratio u Hrvatsku - ja baš ne vjerujem puno hrvatskom pravosuđu, niti vjerujem u ovo sve što se događa, mislim da je to jedno lijepo veliko kazalište koje se narodu hrvatskom prikazuje'', dodao je.

Živković se složio s Krsnikom - u trenutku kada se Todorić nalazio u Londonu, on nije bio bjegunac, to je netko tko zna da ga se traži, skriva se i bježi. Postavlja se pitanje koje može biti dvojbeno, je li osoba u trenutku kada sazna da je za njom raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog dužna vratit se ili reći da je se izruči ako postoji zakonska osnova.

''Kazalište koje je počelo onoga dana kada su privatni ljudi u privatnom interesu donijeli zakon bez presedana koji se zove lex Agrokor i sada sam gledao kazalište 'Dalić' s takvom dozom bahatosti da mi je bilo neugodno pred djecom jer nisam vjerovao da živim u zemlji i nije čudno što danas ne samo da umiremo nego više nitko ne želi živjeti u ovoj državi.

Govoreći o financijskom vještačenju, Živković kaže da može trajati onoliko koliko traju rokovi za dovršetak istrage, ne može trajati beskrajno, već maksimalno godinu dana uz odmak od šest mjeseci. ''Ti rokovi teku, navodno se već vještači. Pustimo sada zašto strana firma vještači - jesu li u sukobu interesa, netko u okviru DORH-a tko vodi istragu odlučio je tako, sve to može biti predmet preispitivanja i na Ustavnom sudu ili na Europskom sudu za ljudska prava - sve su to elementi koje će vjerojatno obrana koristiti tijekom postupka, ako ga uopće bude. Trenutačno je to tako, financijska vještačenja su komplicirana, ona su opsežna. Ovakva vještačenja nismo imali i pitanje je hoćemo li imati u nekoj doglednoj budućnosti jer se radi o jednom golemom ekonomskom, gospodarskom sustavu. U svakom predmetu gospodarskog kriminala ključno je financijsko vještačenje - iskazi svjedoka više-manje mogu ili ne moraju biti nešto što pridonosi odluci suda, ali financijsko vještačenje je ono što je ključno, na temelju njega se piše presuda'', dodao je.

Ne znamo hoće li se Todorić braniti sa slobode, Mihoci kaže da je sve što se tiče pritvora u nadležnosti zatvorskog upravitelja - on i stručni tim donose odluku gdje će biti smješten. Prema najnovijim informacijama, Todorić je smješten u manju prostoriju s još jednim čovjekom koji je u istražnom zatvoru. ''Danas će obaviti razgovore s njim, vidjet će se njegovo zdravstevno stanje, u kakvom je stanju i prema tome će se odlučiti ostaje li u jednokrevetnoj sobi, dvokrevetnoj ili višekrevetnoj'', dodao je.

Krsnik je rekao da je Todorić privatnik i da je to bila privatna tvrtka, DORH i tijela progona mogu ga osuditi jedino ako je iz privatne tvrtke izvlačio novac i stavljao na privatni račun. Koliko je njemu poznato, to do danas nije otkriveno i nema podataka o tome i neće se dokazati, stoga Todorić to očito nije radio, sve ostalo su priče za malu djecu. ''O nečemu se drugom tu radi, on će se braniti na način na koji će njemu najviše odgovarati, to je bila njegova tvrtka, imao je 40.000 zaposlenika. Zabrinjavaju me paušalna razmišljanja u ovoj zemlji - država je intervenirala u Uljanik, da se tako ponijela i prema Todoriću, danas ne bi bilo ove teme', smatra Krsnik.

Živković se složio s Krsnikom, vidi da je braniteljski tim najavio aktivnu obranu, imat će prilike odlučiti kako će postupiti. ''Može se davati jedna okvirna obrana pa se nadopunjavati. Kod situacija u gospodarskim predmetima, kada dođe do uhićenja i prvog ispitivanja, savjet je da se ne daje obrana dok se ne izvrši uvid u spis, a on se može izvršiti tek kada osoba koju se ispituje bude ispitana. Tek onda se može saznati o čemu se točno radi, kod ovakvih predmeta je vrlo bitno analizirati situaciju, da bi se mogla postaviti obrana'', dodao je.

Mihoci se osvrnuo na Todorićev gubitak slobode i činjenicu da je sinoć prvu noć proveo u Remetincu. Kazao je da je teško suočiti se s gubitkom slobode, svatko to doživljava osobno. Dodao je da Todoriću u zatvoru neće ništa nedostajati, da mu neće pasti dlaka s glave, bit će mu omogućeno sve kao i drugim pritvorenicima. Problema vezano uz smještaj ne bi trebao imati - sve službe su mu na raspolaganju 24 sata, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!