11:16 / 27.11.2019.

Autor: V.K./Hina

Krstičević brani Grabar-Kitarović

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kontinuirano napadaju ali i da, što je više napadaju, to je hrvatski narod više voli.
Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović kontinuirano napadaju, ali i da, što je više napadaju, to je hrvatski narod više voli.

-
Predsjednicu u kontinuitetu napadaju. A koliko mi se čini, jer idemo dosta po terenu - što je više napadaju, to je više hrvatski narod voli. Zbog njih, ali i zbog Hrvatske uvjeren sam da će predsjednica pobijediti i ponoviti mandat, rekao je Krstičević novinarima na konferenciji "Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije".

Ministar obrane tako je komentirao prozivanja na račun aktualne predsjednice zbog afere "municija" u MORH-u, ali i slanja torte te pjevanja na rođendanu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Krstičević je i mišljenja kako, nakon prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, nema napadanije osobe od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Upitan što će poduzeti nakon posljednje afere u MORH-u odgovorio je "da je ta situacija riješena onako kako treba te da su poslane potrebne poruke. "

- Idemo dalje fokusirani na razvoj sposobnosti Hrvatske vojske. Jasna je poruka bilo kome tko radi nepošteno i nečasno. Imamo snagu obračunati se sa svim time, poručio je resorni ministar.

Krstičević: Promjene u sigurnosnom okruženju zahtijevaju stalnu prilagodbu Hrvatske vojske

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je u srijedu na konferenciji o budućnosti hrvatske obrambene industrije i novim tehnologijama da promjene u sigurnosnom okruženju zahtijevaju stalnu prilagodbu Hrvatske vojske čime se otvara prostor za razvoj obrambene industrije.

- Svjesni smo da je zbog novih sigurnosnih izazova pred nama neizvjesna budućnost te je zato važno da su se Republika Hrvatska, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska odlučno okrenuli obrambenim i sigurnosnim izazovima budućih bojišnica, istaknuo je Krstičević.

Sudionike konferencije na kojoj su se u zagrebačkoj Laubi, u organizaciji Jutarnjeg lista i Ministarstva obrane, okupili predstavnici EU-a, NATO-a, stručnjaci i voditelji obrambenih tvrtki te sudionici iz gospodarskih, obrambenih i političkih institucija putem videolinka pozdravila je hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Poručila je pritom da su u svjetlu stalnih i sve bržih tehnoloških promjena i inovacija, očuvanje i daljnji razvoj industrijske osnovice jedna je od središnjih zadaća sudionika obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti u cjelini.

- Nove tehnologije, poput umjetne inteligencije, 5G mreže i drugih tehnoloških inovacija pred obrambene sustave cijelog svijeta stavljaju velike izazove, ali istodobno predstavljaju nemjerljive razvojne prilike za gospodarski razvoj, povećano ulaganje u istraživanje i razvoj te osvajanje dosad nedostupnih tržišta, kazala je Grabar-Kitarović.

Krstičević je rekao da hrvatska obrambena industrija ima nemjerljivo značenje za sigurnosno-obrambeni sustav kao i za opstojnost Republike Hrvatske, a ujedno je dokaz povezanosti s Hrvatskom vojskom i njezinim potrebama.

Hrvatska obrambena industrija, kazao je ministar, danas je dostigla visoke međunarodne standarde, trenutno ima 3000 zaposlenika i ostvaruje rezultate koji ju stavljaju na čelo ukupne gospodarske slike u Hrvatskoj sa godišnjom proizvodnjom u vrijednosti oko 200 milijuna eura.

Istaknuo je pritom da su hrvatske tvrtke postali svjetski poznati sinonimi za inovativnost i kvalitetu.

Primjerice, tvrtka Čateks nedavno je dobila ugovor za opremanje Slovenske vojske tkaninom za odore, kaciga tvrtke Šestan Bush odabrana je kao službena kaciga nekoliko američkih agencija te su već u ovom trenutku popunili proizvodne kapacitete za prvi dio 2020. godine, dok je tvrtka DOK-ING sklopila ugovore za prodaju svojih strojeva Južnoj Koreji i SAD-u.

Ministar je kazao također da je njihov tim u Americi izabrao 60 vozila za popunu teške pješačke bojne i 24 vozila za dijelove, a u idućoj godini očekuju dostavu tih vozila u Hrvatsku i njihovo osvježenje i modernizaciju u Đuri Đakoviću.

Krstičević je zaključio da žele biti ključan partner u razvoju obrambene industrije, razvijati nove sposobnosti i ulagati u istraživanje i razvoj.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je da nove tehnologije zahtijevaju istraživanje novih taktika i tehnologija, ali i poboljšanje fizičkih i mentalnih kapaciteta vojnika.

- Morat ćemo biti svjesni i zloporabe takvih novih tehnologija i na to biti spremni u svakome trenutku, istaknuo je Šundov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!