12:32 / 29.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Krstičević: Hrvatska nije sama, tu su saveznici

Foto: arhiva, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: arhiva, Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Obilježavanje Dana Oružanih snaga, koje je počelo u petak, završit će danas posjetom cijenjenih gostiju međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response 19.
Obilježavanje Dana Oružanih snaga, koje je počelo u petak, završeno je danas na međunarodnoj vojnoj vježbi "Immediate response 19", koja se održava na poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. 

U Slunju su danas bili resorni ministar Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov i zapovjednik američkih kopnenih snaga za Europu Christopher Cavoli, a na vježbi je, uz 300 pripadnika HV-a, sudjelovalo 1400 vojnika iz 14 zemalja.

- Obzirom na vremenske uvjete mi vojnici kažemo da je ovo pravo vojničko vrijeme tako da nije bilo nekakvih ograničenja. Što se tiče zračnih snaga tu smo morali odustati, ali sve što smo zaplanirali to smo i odradili, rekao je zamjenik direktora vježbe Immediete Boris Šerić.

- Vidimo danas da Hrvatska nije sama, da su tu partneri, da su tu saveznici i zadaća svih nas je graditi mir, graditi sigurnost. Ova vježba danas nije da bi netko išao u rat nego da smo jaki, da smo snažni i da zajedno čuvamo mir u regiji i Europi, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Iz Slunja se javio Edi Škovrlj.Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 je vježba kojom Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO-u. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM). Provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja na vojnom poligonu "E. Kvaternik" u Slunju i u vojarni "Josip Jović" u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!