16:52 / 09.05.2018.

Autor: D.P./Hina

Krstičević: Hrvatska vojska postala brend

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska vojska postala je brend u operacijama i misijama, a naši pripadnici svakodnevno pridonose jačanju ugleda domovine, rekao je ministar Krstičević.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u srijedu je u Hrvatskom saboru podnio godišnje izvješće o obrani za 2017. , poručivši kako je Hrvatska vojska postala brend te u prošloj godini potpuno ispunila svoju ulogu.

Hrvatska vojska postala je brend u operacijama i misijama, a naši pripadnici svakodnevno pridonose jačanju ugleda domovine, rekao je ministar Krstičević. Naglasio je kako je HV u 2017. potpuno ispunila svoju ulogu te uspješno provela sve misije i zadaće definirane Ustavom, zakonom i strateškim dokumentima.

Napomenuo je i kako je prošle godine zaustavljen trend smanjenja proračunskih izdvajanja za obranu. "Prošla godina je važna prekretnica koja, uz povećanje izdvajanja za obranu za iduće godine, ubrzava razvoj sposobnosti za uspješno izvršavanje misija i zadaća u sklopu domovinske sigurnosti", rekao je.

Krstičević je podsjetio i da su prošle godine vojsku vratili u Vukovar i Sinj, a da će ju ove godine vratiti u Ploče i Varaždin. Pohvalio je i saborsko donošenje Strategije nacionalne sigurnosti  te Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kao i odluku Vlade da, sukladno odluci Vijeća za obranu, nabavi 12 borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak iz Izraela.

Klubovi zastupnika u raspravi su podržali izvješće, a kritičan je bio samo mostovac Miro Bulj koji je izvješću zamjerio da je nepotpuno jer ne govori o kadrovima koji su napustili HV. Upozorio je, naime, na nedostatak kadrova koji imaju posebna stručna znanja, važna za održavanje vojne tehnike i slično. Dodao je i da se u izvješću ne vidi koliko Hrvatska ima naoružanja i vojne opreme iako, kako je rekao, te podatke MORH dostavlja Srbiji i drugim državama.


MORH: U Gospiću dodijeljene beretke novim "Vukovima"

Novim pripadnicima Motorizirane bojne "Vukovi" na prigodnoj su svečanosti, održanoj u vojarni 9. gardijske brigade "Vukovi" u Gospiću, dodijeljene beretke, a tom je prigodom istaknuto kako je važno da mladi vojnici čuvaju spomen na tu brigadu i njeguju vrijednosti domoljublja i zajedništva. Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulima, nestalima i umrlim pripadnicima 9. gardijske brigade "Vukovi".

Nakon što je pročitana povjesnica te brigade i održana minuta šutnje za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu, beretke su novim pripadnicima uručili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Motorizirane bojne "Vukovi" pukovnik Tomislav Kasumović i predsjednik Udruge veterana 9. gardijske brigade Milan Franić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!