Krstičević: Moj ratni put je čist

12.01.2019.

14:12

Autor: HRT

default error photo
"To je put ponosa, časti, junaštva i crvene beretke u Domovinskom ratu."
Ministar obrane Damir Krstičević komentirao je u subotu u Splitu kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio odvjetnik iz Srbije zbog navodnog ratnog zločina nad 81 civilom.

- Pa pogledajte, očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zato što jačam pobjedničku Hrvatsku vojsku, i to na jedan pravi način. Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan. Što se tiče puta 4. gardijske brigade, to je put ponosa, časti, junaštva. Ja sam iznimno sretan kako sam zapovijedao 4. gardijskom brigadom.

Na pitanje strahuje li da će imati problema s kretanjem zbog prijave iz Srbije, odgovorio je da to uopće ne smatra prijavom.

- Ja sam slobodan čovjek, časno sam branio domovinu, na to sam iznimno ponosan i treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija, rekao je.Beogradska Politika u subotu je izvijestila da je srbijanski odvjetnik Dušan Bratić srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine podnio kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Krstičevića i sudionika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti.

Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991., zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

- Zna se gdje je bila 4. gardijska brigada, oslobađala je Hrvatsku. Baš na tom mjestu, u tom vremenu, 4. gardijska brigada nije bila. Ali očito nekome odgovara s vremena na vrijeme, ne znam zašto sada opet, aktivirati takvo nešto i to očito s ciljem da destabilizira mene osobno, da destabilizira ovu Vladu. Ja se sada stavljam u poziciju da se trebam braniti, a zbog čega se trebam braniti? Ni zbog čega!, odgovara Krstičević.

Prema pisanju lista, srpski civili ubijani su iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf - Jajce.

Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i sudionici čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti počinili dva kaznena djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

- Očito mnogi žele možda danas uprljati 4. gardijsku brigadu, uprljati i mene kao ratnog zapovjednika. Potpuno sam čist i nevin, rekao je Krstičević.

Na pitanje hoće li na te optužbe odgovoriti ili će ih ignorirati, Krstičević kaže da na njih treba odgovoriti država.

Ministar je u Splitu ponovio ono što je rekao i za jučerašnji Dnevnik HRT-a da se ne osjeća odgovornim za propali posao s Izraelcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!