14:38 / 02.10.2018.

Autor: HRT

Krstičević najavio veliku vojnu vježbu

Foto: MORH / M. Čobanović

Foto: MORH / M. Čobanović

Foto: - / -

Vježba 'Velebit 18 - združena snaga' održat će se od 13. do 15. listopada, neprekidno 72 sata, na vojnim poligonima diljem Hrvatske.
Vojna vježba "Velebit 18 - združena snaga" predstavljena je u utorak u Ministarstvu obrane, a  kako je istaknuo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević riječ je o glavnom događaju vezanom za obuku vojnika ove godine i najvećoj vježbi svih sastavnica Oružanih snaga RH. Vježba će se održati od 13. do 15. listopada, neprekidno 72 sata, na vojnim poligonima diljem Hrvatske.

Ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je kako je riječ o najzahtjevnijoj vježbi Hrvatske vojske u kojoj će sudjelovati oko 5500 vojnika zajedno s pričuvom.  Vojnu vježbu OS-a RH pratit će i predstavnici partnerskih i savezničkih vojski, naglasio je. Također provjerit će se i nova oprema i naoružanje koji su ušli u sastav hrvatskih oružanih snaga, kao što su Panzer habica Pzh 2000, borbeni helikopter HRZ-a Kiowa Warriors i drugi.

"Cilj nam je svake tri godine organizirati jednu takvu vježbu", istaknuo je Krstičević, dodavši kako će se i javnosti i poreznim obveznicima pokazati na što se troši njihov novac. Najavio da će na vježbi provjeriti i snaga u kibernetičkom prostoru, a testirat će se i novi radiouređaji domaće proizvodnje.

Vježbu "Velebit 18 - združena snaga" predstavio je i načelnik Glavnog stožera OS-a RH, general zbora Mirko Šundov koji je naglasio da je novina vježba u cyber prostoru. Ocijenio je kako je riječ o vrlo zahtjevnoj združenoj vjezbi, kojom će se i provjeriti sustav spremnosti OS-a RH u skladu sa standardima NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!