Krstičević: Ne favoriziram Izraelce, nego ono što je najbolje za RH

31.01.2018.

14:31

Autor: HRT

default error photo
Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević tvrdi da konačna odluka nije donesena, a postupak će trajati još nekoliko mjeseci. Izraelci, kaže, nisu njegov favorit.
Prvi put u povijesti MORH-a, lani je čak 99,3% postupaka javne nabave uspješno provedeno - bez oznake tajnosti. Za ovu godinu ministarstvo najavljuje nastavak transparentne politike, a najveći će izazov biti kupnja borbenih zrakoplova.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević tvrdi da konačna odluka nije donesena, a postupak će trajati još nekoliko mjeseci. Izraelci, kaže, nisu njegov favorit. Ja ne favoriziram nikoga. Favoriziram da je odluka priuštiva i da onaj koji je na natječaju ima najbolju cijenu, ponudi najbolju ponudu sa svim parametrima i ako to struka kaže, ja favoriziram struku i favoriziram ono što je najbolje za Hrvatsku, rekao je Krstičević.Ne požurujem, ali vjerujem da odgovorni ljudi koji trebaju donijeti odluku će tu odluku u interesu hrvatske javnosti priopćiti što je prije moguće, odnosno kad se ispune uvjeti s obzirom da se ta tenzija nekako pojavila u posljednje vrijeme, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan (SDP).U financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje u 2018. osigurano je više od dvije milijarde kuna. Osim nabave zrakoplova, važni postupci su i nabava 4 motora za brodove HRM-a, isporuka prototipa obalnog ophodnog broda te nabava lakih puškostrojnica i jurišne puške VHS D2, kao i inženjerijskih strojeva i opreme, a provest će se i generalna revizija tenka M84. Predviđena je rekonstrukcija i gradnja objekata u Petrinji i Varaždinu. Nisu predviđeni postupci po izuzeću, dakle nema tajnih nabava. Najavljeno je da će u petak biti potpisano 35 ugovora s 26 hrvatskih tvrtki u vrijednosti od 281 milijun kuna.
Švedski Gripen ili izraelski F16 Barak - ili nešto treće?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!