13:49 / 25.04.2018.

Autor: HRT

Krstičević: Ploče će biti gravitacijsko središte za HRM

Foto: MORH / J. Kopi

Foto: MORH / J. Kopi

Foto: - / -

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u Splitu je predstavio pripadnicima Hrvatske ratne mornarice projekte i prioritete MORH-a i HV-a u 2018.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u Splitu je predstavio pripadnicima Hrvatske ratne mornarice projekte i prioritete MORH-a i HV-a u 2018. Rekao je da će mornaričko pješaštvo pridonijeti razvoju novih sposobnosti Hrvatske vojske te da su Ploče strateška točka i buduće gravitacijsko središte za HRM, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar je pohvalio rad pripadnika Hrvatske ratne mornarice i kao jednu od najvažnijih zadaća u ovoj godini naveo ustrojavanje postrojbe mornaričkog desantnog pješaštva te obilježavanje ovogodišnje obljetnice HRM-a u Pločama. Istaknuo je da je čovjek gravitacijsko središte Hrvatske vojske. Krstičević je pripadnicima HRM-a predstavio sustav domovinske sigurnosti istaknuvši kako su pravovremena prevencija i uvezivanje sposobnosti ključni za uspješno i koordinirano djelovanje u pomoći civilnim institucijama u elementarnim nepogodama. Ministar je naglasio da je važno očuvati vrednote Domovinskog rata, istaknuvši da je za Hrvatsku plaćena ogromna žrtva.

Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj rekao je da ove godine slijede izazovi kao što su novi ustroj MORH-a i Oružanih snaga RH, modernizacija mornarice te rad na Strateškom pregledu obrane i Dugoročnom planu razvoja OS RH. Nužno je provoditi obuku i školovanje, održavati tehniku i jačati postojeće sposobnosti te pronalaziti nova rješenja, rekao je Hranj.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli najavio je pokretanje studija Vojnog pomorstva na jesen. Nastava će se izvoditi u specijaliziranim učionicama i kabinetima vojarne Admiral flote Sveto Letica-Barba Pomorske baze Lora u Splitu te na Pomorskom fakultetu u Splitu. Zahvaljujući tom studiju, Hrvatska ratna mornarica dobit će kvalitetne pomorske kadrove te dostojno nastaviti hrvatsku pomorsku tradiciju. Osvrnuo se i na ustrojavanje nove postrojbe HRM-a. Početak obuke satnije mornaričko-desantnog pješaštva planira se u lipnju ove godine, a nova satnija bit će smještena u vojarni u Pločama, gdje se već priprema infrastruktura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!